OVT

OVT 7 april 2019

Deze week zendt OVT uit vanuit het Mauritshuis dat een speciale tentoonstelling wijdt aan zijn naamgever Johan Maurits, de gouverneur van Nederlands Brazilië in de zeventiende eeuw. Deze Oranje betaalde zijn huidige woonstede, het ‘Maison du Sucre’ uit de opbrengsten van de suikerplantages, die draaiden op slavenarbeid. Het Museum evalueert zijn naamgever met een uitgebreide expositie, en OVT weegt zijn historische daden, gebreken en kwaliteiten met een aantal historici. Zoals altijd wordt er een uitzending met tal van onderwerpen verzorgd.

Deze keer in OVT: de expositie over Johan Maurits, de vraag of Johan Maurits fout was, de column van John Jansen van Galen, de auteurs van het boek 'Overleven met de dood' over Rwanda, een rondleiding langs de Rembrandts in het Mauritshuis, de meteoriet die een einde maakte aan het leven van de dino's, het parlement als historisch visitekaartje, Roodkapje en Sjeng Scheijen over zijn boek 'De avant-gardisten'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Expositie Maurits

Een kleine rondleiding door de expositie over de andere Maurits van Oranje, niet de stedendwinger, maar de slavenplantage-eigenaar en gouverneur. Met Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis.

Dino dood door meteoriet

In de Amerikaanse staat North-Dakota hebben wetenschappers het Pompeï van de dinosauriërs gevonden. Het blijkt een modderpoel met sporen van een meteorietinslag die heel de aarde deed beven en overstromen. Het bewijs dat de meteoriet van 66 miljoen geleden een einde maakte aan het leven van de dino’s is nu geleverd. En dat met een grote bijdrage van de Nederlandse hoogleraar geologie Jan Smit van de Vrije Universiteit. Jan Smit komt vertellen over de inslag, de gevolgen en het einde van Jurassic park op aarde.

Johan Maurits fout?

Was Johan Maurits gewoon fout of moeten we zijn slavenhandel en suikerwandel in zijn tijd zien. En hoe ga je als museum om met gevoelig en schuldig erfgoed, zoals de buste van Johan Maurits? Een gesprek met Groen Links kamerlid Zihni Ozdil, Valika Smeulders, mede-samensteller van de slavernij-tentoonstelling in het Rijks Museum, cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en Lea van der Vinde, conservator van het Mauritshuis.

Rembrandt bij Maurits

Een kleine rondleiding langs de Rembrandts in het Mauritshuis. In het Rembrandtjaar staan we met directeur Emilie Gordenker even stil bij de Rembrandts ter plekke.

Parlement als historisch visitekaartje

Het Binnenhof moet opgeknapt, maar de plannen van de architecten die het moeten doen zijn veel te duur, meent de Tweede Kamer. Deze week werd bekend dat er gedoe is over de renovatie van het parlement die in 2020 rond zou moeten zijn. Het uitverkozen architectenbureau  voor de herinrichting van de Tweede Kamer zou moeten worden vervangen. Zo gaat het gerucht. Maar hoe gaat Nederland eigenlijk om met het historische visitekaartje van de democratie in Den Haag, en hoe doen ze dat in vergelijkbare westerse landen? Is daar het parlement de historisch verantwoorde de parel der natie? Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers buigt zich over de herinrichting van ons parlement, en fotograaf Nico Bick, auteur van een nieuw fotoboek over 28 parlementen, vertelt over de architectuur van de democratie elders.

Overleven met de dood

Deze week is het precies 25 jaar geleden dat de genocide in Rwanda begon. Een half tot een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s kwamen erbij om het leven. Nog altijd trekt de volkerenmoord een spoor door het land en vluchtelingengemeenschappen in de diaspora. Marie Bamutese is een overlevende van de genocide in Rwanda en van de ‘vergeten’ genocide in Congo die daarop volgde en die 200.000 vluchtelingen uit Rwanda het leven koste. Zij publiceerde onlangs  samen met haar man en indertijd verslaggever ter plekke Peter Verlinden ‘Overleven met de dood’. De auteurs zijn te gast.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

Roodkapje

Boekjes, een spaarpot, grammofoonplaatjes, puzzels. Veertig jaar lang verzamelde mevrouw Ineke Reitsma alles van Roodkapje. ‘Maar nu is het mooi geweest’. Van haar collectie schonk zij ruim zevenhonderd boeken aan het Meertens Instituut. Maar wat is het verleden van Roodkapje? En waar gaat het met haar heen? Roodkapje-onderzoeker Folgert Karsdorp buigt zich met Ineke Reitsma over het fenomeen van de onschuld dat een keer niet naar haar moeder luisterde.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.