Expeditie naar de Noordpool in '79
OVT 1 december 2019
In 1979 trokken archeologen en wetenschappers naar Spitsbergen. Het was één van de eerste moderne expedities naar de Noordpool. Noordpoolonderzoeker, archeoloog en deelgenoot van de expeditie Louwrens Hacquebord kijkt terug op de ijzingwekkende onderneming.
Verder in OVT: de documentaire 'Ons moederland', Desi Bouterse krijgt 20 jaar, de column van Abdelkader Benali, verplichte Marokkaanse nationaliteit, helden te paard, uitgestorven Neanderthalers, en in Het Spoor Terug: De spitz, martelwerktuig en heiligdom.
De documentaire ‘Ons moederland’
Hoe diepgeworteld zijn de radicale nationalistische opvattingen in Nederland? En in hoeverre vinden ze een voedingsbodem in onze geschiedenis of in de beleving daarvan. En loopt er een lijntje van de neonazi Constant Kusters naar meer beschaafd populistisch rechts? Programmamaker Shamira Raphaëla onderzocht de rechtse vaderlandse reflexen en maakte de documentaire Ons moederland die woensdag 4 december te zien is op NPO 2.
Shamira Raphaëla is samen met historicus en populismekenner Koen Vossen te gast.
Helden te paard
Een beetje man, een beetje heerser laat zich te paard afbeelden. Dat is al zo sinds keizer Marcus Aurelius zich als ruiter in brons liet vereeuwigen. Sindsdien zijn zowel Willem van Oranje, als Napoleon en Ronald Reagan onsterfelijk geworden op de rug van werelds edelste viervoeter.
Kees van Tilburg reisde de wereld af om zijn ‘Helden’ op hengsten – Verhalen over ruiterstandbeelden te schrijven en komt praten over man en paard.
Verplichte Marokkaanse nationaliteit
Onlangs lanceerde een groep Marokkaanse Nederlanders het manifest Keuzevrijheid in nationaliteit. Ze willen als Nederlander niet langer vanzelfsprekend Marokkaans onderdaan zijn, zoals de koning van Marokko hen nu beschouwt. Hun protest tegen de opgedrongen nationaliteit is bij het bezoek van minister Ankie Broekers-Knol aan Marokko weer actueel.
Laila Ezzeroili, publiciste en ondertekenaar van het manifest, is te gast.
Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar
Het was groot nieuws vrijdagavond. De veroordeling van de Surinaamse president Bouterse. Niet alleen hier en in Suriname, maar ook tot de rest van de wereld is het doorgedrongen. Het gebeurt immers niet zo vaak dat een zittende president voor moord veroordeeld wordt.
Een gesprek met Hennah Draaibaar in Suriname die deze lang voortslepende zaak vanaf het begin gevolgd heeft en vrijdag ook bij de uitspraak aanwezig was.
Uitgestorven Neanderthalers
Het plotseling uitsterven van de Neanderthalers is een van de raadsels uit de oertijd. Hun verdwijning zou wellicht te wijten zijn aan de eerste exemplaren van onze soort, aan een invasie van de homo sapiens. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de oorzaak van de ondergang van de Neanderthalers uitsluitend te wijten is aan de soort zelf. Hun populatie was domweg te klein om te overleven.
Te gast is onderzoeker Krist Vaesen van de Technische Universiteit Eindhoven.
Expeditie naar de Noordpool in '79
In 1979 trokken archeologen en wetenschappers naar Spitsbergen. Het was één van de eerste moderne expedities naar de Noordpool. De expeditie kreeg indertijd veel aandacht in de pers omdat ze even avontuurlijk als uniek was.
Op 7 december opent het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen een expositie over de expeditie. Noordpoolonderzoeker, archeoloog en deelgenoot van de expeditie Louwrens Hacquebord kijkt terug op de ijzingwekkende onderneming.
Het Spoor Terug: De spitz, martelwerktuig en heiligdom
Het moet haast wel de meest gehate en de meest geliefde schoen ter wereld zijn: de spitz. De balletschoen met harde neus die ballerina's onhoorbaar kon laten zweven, als engelen in de hemel. Zo'n tweehonderd jaar geleden zag de spitz het levenslicht. Wat betekende dat voor de balletkunst en voor de positie van de ballerina? Laura Stek volgt het spoor van het martelschoentje.
Lees hier meer over de geschiedenis van de spitz.