OVT
OVT 30 december 2018
Een gesprek met de Nederlandse muziekonderzoeker Huib Schippers, directeur van Smithsonian Folkways. Het instituut bestaat 70 jaar en legde niet alleen muziekgeschiedenis vast, het schreef het zelf en bracht eigenhandig de Amerikaanse folk revival van de jaren '60 op gang.
Verder in OVT: In memoriam, de column van John Jansen van Galen en Roelof van Gelder over John Gabriel Stedman.
In memoriam
Ieder jaar ontvallen ons weer talloze bekende en minder bekende belangrijke openbare personen. En ieder jaar is dat weer een goede reden om tegen het eind ervan een aantal van hen te herdenken, bij wijze van requiem. In 2018 verruilden Wim Kok het tijdelijke voor het eeuwige, en hetzelfde deden bijvoorbeeld Willie Mandela en Mies Bouwman. We bespreken een aantal personen uit de wereld van cultuur, politiek en geschiedenis, die net wat minder herdacht zijn dan hun beroemdere bentgenoten. Met bijdragen van historicus Wim Berkelaar, Amerikaniste en historica Markha Valenta en journalist en publicist Xandra Schutte.
Anti-slavernijboek
Het was een slavenvanger die de anti-slavernijbeweging uit negentiende eeuw van de argumenten voorzag die een einde maakte aan het onmenselijke systeem. Hij heette John Gabriel Stedman, en was een Schots-Nederlandse officier die in Suriname rond 1800 jacht maakte op weggelopen slaven. Zijn boek ‘Narrative of a five years' expedition against the revolted Negroes' werd een bestseller. Het onthulde gedetailleerd in woord en beeld hoe de plantage-eigenaren omgingen met hun bezit, hun slaven. Roelof van Gelder beschreef het leven en werk van Stedman in zijn biografie ‘Dichter in de jungle’. De journalist-geschiedschrijver is te gast.
70 jaar Folkways Records
Ze hebben alle geluiden denkbaar bij het Amerikaanse Smithsonian Folkways: van kwakende brulkikkers tot Indianen die de Pow Wow doen en jankende cowboys. We gaan in gesprek met Huib Schippers. De Nederlandse directeur van het fameuze muziekarchief kijkt terug op 70 jaar verzamelwoede van exotische klanken en bespreekt de vroege Amerikaanse volksmuziek. Met fragmenten van Woody Guthrie, Mississipi John Hurt, Clarence Ashley (The Coo Coo Bird) en met een onbekende opname van de nog zeer jonge Bob Dylan.