OVT
OVT 28 januari 2018
‘Ik heb nog nooit zoiets walgelijks gezien’, zei Jelena Drapeko, lid van de cultuurcommissie van het Russische Lagerhuis, na de voorvertoning van de zwarte komedie ‘The Death of Stalin’. Nieuwsgierig gemaakt haastte OVT zich fluks naar de bioscoop om de Britse komedie over de nasleep van de Stalinterreur te zien, met o.a. Steve Buscemi als Chroestjov en Michael Palin als Molotov.
Verder o.a. RIP, Rosie the Riveter, Hella Haasse 100 jaar, rijkeluiszoontje wordt krantenman Gordon Bennett, 50 jaar 1968 en van wie is Alexander de Grote? In Het spoor terug een documentaire over de geschiedenis van het eiland Tholen.
De dood van Stalin verfilmd als zwarte komedie
‘Ik heb nog nooit zoiets walgelijks gezien’, zei Jelena Drapeko, lid van de cultuurcommissie van het Russische Lagerhuis, na de voorvertoning van ‘The Death of Stalin’. Deze week trok het Russische ministerie van cultuur de toestemming in voor het vertonen van de film over de paniek, angst en machtslust aan het Kremlin in de dagen na het sterven van de grote leider.
Een gesprek over de film met Ruslandkenner Hubert Smeets.
RIP, Rosie the Riveter
De enige echte ‘Rosie’ van de beroemde poster ‘We can do it’ overleed deze week op de leeftijd van 96 jaar. Naomi Parker Fraley stond model voor de poster van de fabrieksvrouw met opgestroopte mouwen en spierballen. En ze was heel lang ‘zoek’. Pas recentelijk werd ontdekt dat zij en niemand anders de enige echte Rosie was.
Amerikaniste Markha Valenta over de vrouw achter de poster.
Hella Haasse 100 jaar
Het zijn hele groten der vaderlandse aarde die een gedenksteen of grafschrift hebben in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hella Haasse wordt volgende week een van hen. Ze zou 2 februari aanstaande 100 jaar zijn geworden en krijgt een plekje in de Nieuwe Kerk tussen Joost van den Vondel en P.C. Hooft.
Een gesprek over de in 1918 geboren schrijfster met haar biografe Aleid Truijens.
Golden Boy Gordon Bennett
Hij werd geboren met een zilveren lepel in de mond en maakte er een gouden van. Gordon Bennett was de grote man achter de ‘Paris Herald’ die opging in de beroemde ‘Herald Tribune’. Het leven van Gordon Bennett was als dat van een artistieke veel drinkende aanrommelende journalist uit de boekjes.
Journalist en voormalig presentator Guikje Roethof beschreef het in het gelijknamige boek ‘Gordon Bennett’. De auteur is te gast.
Van wie is Alexander de Grote?
Macedonië doet afstand van Alexander de Grote. Zo kopte de kranten deze week. Het harde nieuws is dat het vliegveld bij Skopje niet langer de naam van Alexander de Grote zal dragen. Dat als gebaar van goede wil naar de Griekse buren, zo legde de premier van het twee miljoen tellende boerenstaatje uit. Een nieuwe naam voor de luchthaven schijnt er nog niet te zijn.
Biograaf van Alexander de Grote Henk Singor is te gast.
Jubileumjaar 1968
Het jaar 1968 kwam bekend te staan als ‘the year that rocked the world’. Het gonsde in Parijs, Praag, Chicago, Mexico en niet te vergeten in Amsterdam. Journalist Roel Janssen, die als jonge student in het autootje van zijn grootvader in mei ’68 naar Parijs trok, schreef er in het jubileumjaar 2018 het boek 1968, You say you want a revolution over.
Roel Janssen komt vertellen over het revolutiejaar.
Het Spoor Terug, het Tholen van Kees Slager
Geestelijk vader van de documentaireserie Het Spoor Terug en van OVT is journalist en schrijver Kees Slager. Ook al wordt Kees Slager dit jaar tachtig, hij is nog steeds volop aan het werk. Onlangs verscheen van hem een bijzonder boek over zijn geboorte-eiland Tholen. 688 pagina’s, duizenden foto’s en een geschiedenis van de prehistorie tot het heden. Een magnum opus van 5 kilo over de helden, schurken, noeste werkers en schuinsmarcheerders van het eiland.
Voor Het Spoor Terug trok Michal Citroen naar Tholen en maakte zij samen met Kees Slager een tocht over het eiland langs de historische plekken die ook te vinden zijn in het boek..