OVT

OVT 25 maart 2018

Ooit zette de fotografe Maria Austria de moeder van radiomaker Michal Citroen op de gevoelige plaat. Een foto die ze altijd koesterde, hoewel ze nooit besefte dat Maria Austria een beroemd kunstfotografe was geweest. Tot het Joods Historisch Museum haar dit jaar eerde met een tentoonstelling en een fotobiografie. Aan de hand van persoonlijke verhalen en foto's maakte Michal Citroen een Spoor Terug over fotografie, oorlog, lief en leed.

Verder o.a. aandacht voor Stephen Hawking, Kadhafi en Sarkozy, de column van Alexander Münninghoff, onfatsoenlijke oorlogsvoering, atoombom-angstfilm 'Threads', Heino de Heimatambassadeur en OVT met boeken.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Isaac, Charles en Stephen

Isaac Newton ligt er, Charles Darwin ligt er, en binnenkort, zo werd deze week bekend, komen de asresten van fysicus Stephen Hawking er ook te liggen. Maar hoe veroverde een overleden beroemdheid een plaatsje in de Westminster Abbey tussen koningen, bisschoppen en edellieden? En van wie moest de gunfactor komen?
Voormalig Engelandcorrespondent Hieke Jippes komt het uitleggen.

Paria Kadhafi’s hersteloperatie

Mohammed Kadhafi was deze week ineens weer nieuws. Hij zou 50 miljoen hebben gedoneerd aan de verkiezingscampagne van Sarkozy die in 2007 tot president van Frankrijk werd gekozen en datzelfde jaar Kadhafi met kamelen en tent in de paleistuinen van het Élysée ontving.
Maar waarom schonk Kadhafi zo ruimhartig aan de conservatief Sarkozy? Het moet te maken hebben met de imago-hersteloperatie die de dictator na de betrokkenheid bij de aanslag bij Lockerbie inzette. Want sinds die aanslag, waarbij 270 doden vielen, was Kadhafi in het Westen een paria. Arabist Leo Kwarten is te gast.

Column

De column is deze week van Alexander Münninghoff.

Drijvende mijn tegen Hitler

Vechten tegen Hitler, dat kon niet alleen maar met een staand leger, dat moest ook met andere middelen. Met sabotage, geheime acties en aanslagen, zo bedacht Winston Churchill. Derhalve richtte hij in 1939 een ultrageheime organisatie op om de schijnbaar onoverwinnelijke Führer te weerstaan. Een drijvende mijn op de Rijn was een van de wapens tegen de nazi's, bedacht door een voormalig ontwerper van futuristische caravans.
Historicus Giles Milton schreef er ‘Churchills Ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’ over. Churchillkenner Felix Klos las het en komt erover praten.

Atoombom-angstfilm

Hoe zou het leven na het vallen van De Bom eruit zien? In 1984, op het hoogtepunt van de kernwapenwedloop tussen Amerika en de Sovjet-Unie, probeerde de BBC met de film ‘Threads’ de kijker voor te lichten over een postnucleaire wereld. Het was een angstaanjagende film die een generatie Britten in het geheugen gegrift zou staan.
Deze maand, in tijden dat kernwapenangst weer herleeft, wordt ‘Threads’ heruitgegeven op dvd. Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest bekeek de film opnieuw en is te gast.

Heino de Heimatambassadeur

Duitslands bekendste schlagerzanger zorgde deze week voor bonje bij de buren. Op een Heimatcongres nam minister Scharrenbach een album van de zanger in ontvangst, wat bol blijkt te staan van allerlei nationalistische nummers. We bespreken de omstreden Heimat- en vaderlandsliederen met Duitslandkenner Willem Melching.

OVT met boeken, Wim Berkelaar

Historicus en recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:
‘Trouw. 75 Jaar tegen de stroom in’ door Peter Bootsma;
‘Philips Willem. De verloren zoon van Willem van Oranje’ door P.J. Schipperus;
‘Als een vos. Machiavelli’s levenslange zoektocht naar vrijheid’ door Erica Benner en ‘Angst en vrijheid: Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde’ door Keith Lowe.

Het Spoor Terug: Maria Austria, leven voor de fotografie

In het Joods Historisch Museum is tot en met 2 september een tentoonstelling te zien over de beroemde Oostenrijkse-Amsterdamse fotografe Maria Austria. Radiomaker Michal Citroen leerde de fotografe kennen toen deze foto’s maakte van het gezin Citroen en van haar jong overleden moeder.
Voor Het Spoor Terug maakte zij een portret van Maria Austria met onder andere Vincent Mentzel, een leerling van Maria en Martien Frijns, de biograaf van Maria.