OVT

OVT 23 september 2018

Het kan u bekend voorkomen: een kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof, nu Brett Kavanaugh, wordt vlak voor zijn benoeming beschuldigd van #metoo-praktijken. Hetzelfde overkwam Clarence Thomas in 1991 toen hij door Anita Hill werd beschuldigd van seksueel wangedrag. We spreken met Amerikaniste Markha Valenta over de beschuldigingen toen en nu.

Verder in OVT: de grootste kunstroof ooit, de Verendief, Oude Dozen, Steentijdbier, Zuid-Tirol en in Het Spoor Terug 'Anne Frank en het vernietigde plaatje'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

#metoo in het Hooggerechtshof

Dat hebben we eerder gezien, denkt de gemiddelde Amerikaan deze week: een kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof staat op het punt benoemd te worden, maar wordt plots beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gebeurde in 1991 en het lijkt nu weer te gebeuren. Amerikaniste Markha Valenta vertelt over de beschuldigingen tegen Brett Kavanaugh nu, en tegen rechter Clarence Thomas toen.

Rembrandtroof

Het is de grootste kunstroof aller tijden, tot op heden niet opgelost en nog steeds een verbazingwekkend verhaal. Onder meer het doek 'Het concert' van Johannes Vermeer en het enige zeestuk van Rembrandt, 'Christus in de storm op het meer van Galilea', werden gestolen. Over de beruchte kunstroof verscheen deze week het eerste deel van de Amerikaanse podcast 'Last Seen'. Kunstdetective Arthur Brand, die ook meewerkte aan de podcast, is te gast.

Column

Nelleke Noordervliet is deze week de columnist.

De Verendief

Het kon zomaar: dief en fluitist Edwin Rist gooide in 2009 een ruit in van het Natural History Museum in Londen en liep vervolgens met een zeldzame collectie geprepareerde veren het museum uit. Over deze even beruchte als zinloze natuurhistorische misdaad verschijnt deze week het boek 'De Verendief'. Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en schrijver van het boek 'De Eendenman', is te gast.

Oude dozen

En ineens lagen ze in dozen op straat: boeken van beroemde feministische schrijfsters als Anja Meulenbelt en Simone de Beauvoir. Schrijfster en voormalig feministe Marja Vuijsje kon hun titels oprapen uit oude vuilniszakken en afvalhopen. En dat terwijl juist deze auteurs van grote invloed op haar waren geweest. Ze is te gast en komt vertellen over haar literaire feministische autobiografie 'Oude dozen'.

Steentijdbier

Wat was er eerder? Bier of brood? Volgens gangbare opvattingen verbouwde de mensheid graan om brood te bakken en niet om bocht te maken waar je lekker dronken van kon worden. Maar een vondst van resten van een brouwerij uit de middensteentijd in Israël wijst erop dat onze voorouders tarwe en gerst verbouwden omdat ze gek waren op bier. Te gast is René Cappers.

Zuid-Tirol

Dat in Baskenland en Catalonië het vuurtje van autonomie telkens weer oplaait, is bekend. Dat zo’n brandje ook steeds weer dreigde uit te breken in Zuid-Tirol weet niet iedereen. Toch was er na de Eerste Wereldoorlog, toen Zuid-Tirol bij Italië kwam, regelmatig sprake van Tiroler-opstandigheid. Historicus Thomas von der Dunk schreef ‘Zuid-Tirol is niet Italië! Een honderd jaar oud Europees grensgeval’. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug: Anne Frank en het vernietigde plaatje

‘De tekst was ronduit smakeloos en wekte reacties van afkeer op. Platenmaatschappij Dureco heeft besloten de Anne Franksmartlap niet op de markt te brengen. De geperste platen zijn vernietigd.’ Zo maar een zinnetje uit een krant uit februari 1967. Er ontstond commotie over een liedje, gezongen door twee Brabantse meisjes, wat werd veroorzaakt door tientallen criticasters die het vooral gemunt hadden op de tekst van rockster Peter Koelewijn. Er zou sprake zijn van een vercommercialiseren van het leed van Anne Frank. Maar hoezo dan? Gerard Leenders zocht het uit.