OVT

OVT 22 april 2018

Deze week aandacht voor LSD, dat 75 jaar wordt. Verder o.a. Boeddha als plaatsvervanger van Christus, het gestolen hart van Anna van Bretagne, de column van Nelleke Noordervliet, de Zonnekoning, Vrouwen voor het Vaderland en de Nationale Secretaressedag.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Boeddha helpt

Een Boeddhabeeldje in de tuin, een cursus boeddhistisch mediteren, en boeddhistische mindfulness. Jezus mag min of meer vergeten zijn, de Boeddha leeft. Hij is, sinds de jaren zestig toen paters op een matje gingen zitten in plaats van het brevier te bidden, niet meer weg te denken uit onze cultuur.
Onlangs verscheen ‘Waarom boeddhisme werkt’ van Robert Wright, een handboek voor levenskwaliteit verbetering met behulp van Boeddha.
Boeddhisme-kenner Paul van der Velde las het boek en komt erover praten.

Gestolen hart

Er zijn misdaden tegen de geschiedenis die onvergeeflijk zijn. De diefstal van het gouden hart – het sierlijke omhulsel van de hartresten – van de Middeleeuwse vorstin Anna van Bretagne is er zo een. Middeleeuwenkenner Sanne Frequin komt praten over de ontvreemding die haar mediëvisten-hart bijna deed breken.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

75 jaar LSD

LSD is alweer 75 jaar oud. Het middel begon als medicijn in 1943 en werd vanaf de jaren vijftig en zestig een genots- of beter gezegd een geestverruimend geluksmiddel. Timothy Leary nam het, de Beatles namen het, en al in 1946 experimenteerde Aldous Huxley, schrijver van ‘Brave New World’ met het middel.
Een gesprek over LSD als medicijn en geestverruimend middel. Met Gemma Blok. 

Herboren Mammoet

Sergej Zimov, is beheerder van het zogenoemde Pleistoceenpark diep in Rusland. In zijn park, vertelt hij, lopen al allerlei oerdieren rond: bizons, ossen, runderen en rendieren. Maar een dier ontbreekt nog: de mammoet, de wolharige olifant uit de oertijd. Want er bestaan wilde plannen om de Mammoet te gaan klonen, en om ons bij te praten over de haalbaarheid en de wenselijkheid van die plannen, is hier Barbara Gravendeel te gast, evolutiebiologe bij Naturalis en Universitair Hoofd Docent te Leiden.

De Zonnekoning

Hij was ‘the Pain in the Ass’ van de zeventiende-eeuwse Republiek en de koning-stadhouder Willem III. Megalomaan, als hij in de spiegel keek, megalomaan in zijn pronkzucht en megalomaan in zijn veroveringszucht. In het Rampjaar 1672 viel hij de Nederlanden binnen, waar hij uiteindelijk weer moest vertrekken. Welbeschouwd is de bouw van Versailles zijn meest fundamentele nalatenschap.
Journalist en Frankrijk-historicus Johan op de Beeck schreef ‘De Zonnekoning. Glorie en schaduw van Lodewijk XIV’. De auteur is te gast.

Voor meer informatie over de auteur en zijn boek, ga naar deze website.

Vrouwen voor het Vaderland

Hoewel Jeanine Hennis-Plasschaert en Ank Bijleveld anders doen vermoeden, worden vrouwen sinds jaar en dag gediscrimineerd binnen de krijgsmacht. Ze worden onderbetaald en hebben volgens menigeen niets in te brengen bij gevechtshandelingen. Bovendien zijn zij eigenlijk alleen maar uit op seksuele losbandigheid; want wat hebben zij anders te zoeken tussen al die mannen?
Kim Bootsma schreef ‘Vrouwen voor het Vaderland’ over de intrede van vrouwen binnen de Nederlandse krijgsmacht en waarom dit niet het begin vormde van een geslaagde integratie. Ze ontving daarvoor de Johanna Naberprijs, voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis, en is bij ons te gast.  

Het Spoor Terug: De secretaresse

Deze donderdag is het weer Nationale Secretaressedag. En dat terwijl het begrip secretaresse nauwelijks nog wordt gebruikt, en bijna niemand meer weet wat Schoevers, het opleidingsinstituut voor assistent-juffrouwen van de directeur, ook weer eens was.
In Het Spoor Terug een herhaling van een documentaire uit 2013, toen het secretaresse-instituut Schoevers 100 jaar oud was. Gemaakt door Laura Stek.