OVT

OVT 16 september 2018

De Dalai Lama is weer in Nederland, en treedt deze zondag op voor een zinderend Ahoy. Boeddhisme-kenner en hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde ontmoette hem en praat ons bij over het fenomeen van de Dalai Lama.

Verder in OVT: Zweeds extreem-rechts, genocide op de San, etnisch registreren, de opkomst en ondergang van andragologie, Helen Shepherd en in Het Spoor Terug 'De Friezen in opstand'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Lamamania

Zondag staat hij in Ahoy: de Dalai Lama. Aldaar zal hij de bezoekers geestelijk en spiritueel bijpraten. Nederland is immers niet alleen in de ban van Boeddha zelf, maar ook helemaal weg van de Tibetaanse verlichte priester. Misschien is er zelfs sprake van Lamamania. We spreken met Boeddhisme-kenner en hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde.

Genocide op de San

Een licence to kill noemt historica en hoofdconservator van het Rijksmuseum Martine Gosselink het. In 1777 kregen de boeren in Zuid-Afrika officieel toestemming van de VOC om elke San, toen nog Bosjesmannen geheten, zonder aanleiding dood te schieten. De historica schreef over deze volkerenmoord in 'Wereldgeschiedenis van Nederland' en komt vertellen over onze niet altijd even mooie bijdrage aan de wereldhistorie.

Column

Alexander Münninghoff is deze week de columnist.

Het extreem-rechts van Zweden

Afgelopen verkiezingen haalde in Zweden de zogeheten Sverigedemokraterna 17,7 procent van de stemmen. De gevreesde monsteroverwinning van radicaal-rechts bleef uit, maar de forse winst geeft aan dat het sociaal-democratische model uit het land van Abba en Ikea onder druk staat. Maar waar komt de radicaal-rechtse beweging vandaan? En waaraan ontleent ze haar bestaansrecht? Zweden-kenner en journalist bij Nieuwsuur Luuk Mulder legt het uit.

Etnisch registreren

Deze week werd er in het ‘Tijdschrift voor Criminologie’ opgeroepen om verdachten en arrestanten etnisch te registreren om zo ‘gericht beleid te maken en te evalueren’. Deze kwestie is al vaak onderdeel geweest van nationaal debat. We praten over de voor- en nadelen van etnisch registreren met hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover.

Mensverbeterkunde

Het academische vak andragologie bestond van 1970 tot 1983. Maar na dertien jaar knutselen aan de burger was het al gedaan met de mensverbeterkunde. Waaraan ging deze idealistische discipline ten onder? Over de opkomst en ondergang van de andragologie verscheen deze week een proefschrift van socioloog Maaike de Boois. Zij is te gast.

I.M. Helen Shepherd en Anneke Grönloh

Ze was de topzangeres van het zangtrio The Shepherds. Deze week overleed ze op de leeftijd van 78 jaar. Menigeen zal zich Helen Shepherd herinneren als de zangeres van dat ene lied dat in de jaren zeventig een hit was: ‘Dank U’. Een korte terugblik op Helen Shepherd en het succes van christelijke en andere brave liedjes met Rutger Vahl.

Kort voor de uitzending hoorden wij dat ook zangeres Anneke Grönloh is overleden. Ook haar leven en werk kwamen daarom aan bod in dit gesprek. 

Het Spoor Terug: De Friezen in opstand

Een halve eeuw voordat de Bataven onder leiding van Julius Civilis rebelleerden tegen de Romeinen, kwamen de Friezen al in opstand. Hun opstand werd beschreven door de geschiedschrijver Tacitus. Aanleiding voor het vroege verzet was de eis van de Romeinen dat de Friezen oerossen zouden leveren aan het machtigste leger ter wereld. Dat als compensatie voor de Romeinse wellevendheid tegenover de dikwijls toen al koppige Friezen. Mathijs Deen maakte voor Het Spoor Terug de documentaire ‘De Friezen in opstand’.