OVT

OVT 11 november 2018

Zondag is het de elfde van de elfde. Precies honderd jaar geleden kwam er op die datum een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Nog geen dag later arriveerde de grote verliezer, keizer Wilhelm II, in Nederland. Hij verbleef in Kasteel Amerongen, om daar bij te komen van zijn nederlaag.

OVT zendt uit vanuit Kasteel Amerongen en blikt terug op de strapatsen van de gevluchte keizer. Ook staan we stil bij het einde en de betekenis van de Eerste Wereldoorlog. Met gasten als Geert Mak, Philipp Blom en Diederik van Vleuten.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

De slaapkamer van de keizer

Wilhelm II zou drie dagen in Amerongen verblijven. Het werden er 540. Hij sliep in een veel te klein slaapkamertje, bijna een cel, maar genoot van een grote eetkamer. We maken een rondje door de kamers met Lodewijk Gerretsen

Elfde van de elfde

11 november 1918 kwam er een eind aan de meest verschrikkelijke oorlog tot dan toe. Een genadeloze oorlog die miljoenen slachtoffers op het slagveld kende, en miljoenen burgerslachtoffers. Maar wat gebeurde er precies op de elfde? Wat hield de wapenstilstand in? Militair historicus Wim Klinkert vertelt.

Parijs, Londen, Ieper

In de landen van de winnaars wordt de elfde van de elfde groots herdacht. We maken een rondje langs de correspondenten. Met Frank Renout vanuit Parijs, Tim de Wit vanuit Londen, en Thomas Spekschoor vanuit Ieper.

De oorlog van Diederik van Vleuten

Als iemand zich heeft verdiept in wat de Eerste Wereldoorlog met mensen deed, is het Diederik van Vleuten. Hij maakte twee voorstellingen over ’14-18’ en bezocht zo’n beetje alle monumenten en graven. Ook zocht hij naar sporen van de Grote Oorlog bij zijn gemobiliseerde grootvader. De cabaretier is te gast.

Column

De column is deze week van Philip Freriks.

Kasteel Amerongen

Waarom zocht keizer Wilhelm II zijn toevlucht in Nederland? En waarom was hij hier welkom? Wilhelmina zat erachter, zo wordt gezegd. Maar wilden de eigenaren van het kasteel van Amerongen hem wel? Of was de gevluchte keizer een verplichting? We praten met Ronald Kousbroek van de werkgroep 'Keizer' en Willem Brouwer.

Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten draagt een gedicht van Philip Larkin voor

Ieper

Om precies 11 uur op de elfde van de elfde doet correspondent Thomas Spekschoor verslag vanuit Ieper.

Parijs, Londen, Ieper

Na het nieuws maken we een rondje langs onze correspondenten in Parijs, Londen en Ieper.

Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten vertelt zijn laatste oorlogsverhaal deze ochtend.

De verliezers

De winnaars herdenken, de verliezers proberen te vergeten of herdenken mee met de winnaars. Maar hoe verging het de verliezers eigenlijk en hoe kwam Europa na de eerste naoorlogse dagen er weer bovenop? We bespreken deze vragen met historicus Philipp Blom, oorlogshistoricus Wim Klinkert, en schrijver Geert Mak.

Kasteel Amerongen

Waronne Elbers, adjunct-directeur van Kasteel Amerongen over keizer Wilhelm II

De Eerste Wereldoorlog nu

De elfde van de elfde markeerde het einde van het oude Europa. Maar wie waren eigenlijk de winnaars en wie de verliezers van de Grote Oorlog? En is Europa ooit de eerste Wereldoorlog te boven gekomen? Een gesprek met Geert Mak, Philipp Blom en Wim Klinkert.