OVT
OVT 11 maart 2018
Het was de plek waar ‘gevallen vrouwen’ oftewel zwangere ongehuwde meisjes hun spruit ter wereld brachten: Moederheil. Het doorgangshuis was een treurnis voor de moeders die hun kind nooit meer terug zagen na de geboorte.
Rene Oomen maakte voor Het Spoor Terug een documentaire over het katholieke baby- en moedertehuis.
Verder o.a. aandacht voor Amelia Earhart, de film 'bankier van het verzet', de column van Philip Freriks, Lenin in India, nepnieuws en natuurliefhebbers Rousseau en Thijsse.
Amelia Earhart, eindelijk gevonden?
Ruim tachtig jaar na haar verdwijning zijn hoogstwaarschijnlijk de overblijfselen van de legendarische luchtvaartpionier Amelia Earhart gevonden. De beenderen die in 1940 op een afgelegen koraaleiland in de Stille Oceaan werden gevonden, werden destijds toegeschreven aan een man. Maar nu - met nieuwe onderzoeksmethodes - komen wetenschappers tot de conclusie dat het de vrouwelijke botresten van Earhart moeten zijn. Wie was zij? En wat maakte haar tot zo’n iconische beroemdheid?
Amerikaniste Markha Valenta, als klein meisje groot fan van Earhart, is te gast.
Bankier van het verzet
Deze week gaat de film Bankier van het verzet in première. De film gaat over de grootste bankroof uit de vaderlandse geschiedenis waarvan de opbrengst ten goede kwam aan het vaderlandse verzet. Bedenkers van de operatie ‘Tante Betje’ waren de broers Walraven (Wally) en Gijsbert van Hall.
Een gesprek met regisseur Joram Lürsen en de biograaf van Gijs van Hall, Dirk Wolthekker over Nederlands belangrijkste verzetshelden.
Lenin in India
Deze week werden in de Indiase deelstaat Tripura een aantal Lenin-beelden omvergetrokken, vlak nadat de communistische partij in Tripura de verkiezingen verloor. De zegevierende hindoenationalisten hadden besloten om de beelden van hun aartsrivalen neer te halen.
Wij vonden het opmerkelijk nieuws, want van het bestaan van Indiaas communisme hadden we nog nooit gehoord. En dat terwijl het communisme toch al een decennialange geschiedenis kent in India.
Antropoloog Luisa Steur van de UvA is te gast.
Nepnieuws
De Tweede Kamer wil af van het Europese Bureau voor Nepnieuws oftewel van EU vs Disinfo. Want het is, aldus de Kamer, niet aan de overheid om vrije perspublicaties te bestempelen als namaaknieuws.
Deze week werd ook nog eens bekend dat google het ‘eigen’ nepnieuws gaat bestrijden. Reden te over om stil te staan bij de geschiedenis van het nepnieuws dat zo oud zou zijn als de mensheid.
Historicus Han van der Horst, auteur van het boek Nepnieuws: Een wereld van desinformatie, komt praten over leugens en verzinsels in de media vroeger en nu.
Natuurgelovige Rousseau
Het is weer Boekenweek en ditmaal is de natuur het onderwerp dat de bekende literaire opwinding moet veroorzaken. Er verschijnen dan ook allerhande gelegenheidswerken over wat wij met of tegen de natuur hebben.
Maar ons vaderlandse en Europese natuurgevoel heeft ook een geschiedenis. Hoe de mensheid de bomen, struiken, planten en dieren hartstochtelijk lief moest hebben werd haar bijgebracht door Rousseau.
Rousseaukenner Maarten Doorman komt vertellen over de ingebeelde en werkelijke natuur van en voor Rousseau.
Natuurbeschrijver Thijsse
Minder hartverscheurend emotioneel kwetsbaar en overdonderend dan Rousseau, maar toch ook heel leuk als menselijk historisch natuurverschijnsel was de Nederlandse natuurbeschrijver Jac. P. Thijsse. Ouderen kennen hem van de Verkade albums, jongeren in het beste geval van horen zeggen of van de Jac. P. Thijssestraat.
Historicus Dik van der Meulen schreef een kleine monografie over Thijsse en is te gast.
Het Spoor Terug: Moederheil
Het was de plek waar ‘gevallen vrouwen’ oftewel zwangere ongehuwde meisjes hun spruit ter wereld brachten, en het heette Moederheil. Het doorgangshuis was een treurnis voor de moeders die hun kind nooit meer terug zagen na de geboorte. Doorgang betekende in de praktijk adoptie: de baby ging bijna rechtstreeks vanuit de baarmoeder naar een nieuwe moeder.
Rene Oomen maakte voor Het Spoor Terug een documentaire over het katholieke baby- en moedertehuis.