OVT

OVT 10 juni 2018

Het wereldkampioenschap voetbal begint volgende week en voor de Duitsers, altijd kanshebbers voor de eindzege, geeft dat reden om terug te blikken op de vier wereldtitels van Die Mannschaft. Voormalig Duits-international Paul Breitner liet zodoende deze week in het dagblad Bild weten dat hij en zijn medespelers voorafgaand aan de finale in 1974 door Nederlandse spelers zouden zijn bezongen als ‘Nazischweinen’. Bij ons is Auke Kok, sporthistoricus en schrijver van bestsellers over ’74 en ’88, om te vertellen over die legendarische finale en de Nederlands-Duitse rivaliteit.

Verder aandacht voor het burgerschap van Arie Slob, de column van John Jansen van Galen, schoonheidsidealen, de Anton de Komlezing, punkband The Ramones en deel twee van het Spoor Terug over 40 jaar IKEA.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Oranje-elf zongen ‘Nazischweinen’-liedjes

De Oranje-elf van Rinus Michels zouden vlak voor de finale van 1974 zich te buiten zijn gegaan aan anti-Duitse liederen. Ze zouden liedjes over die ‘Nazischweinen’ hebben gezongen, aldus voetballer van toen, Paul Breitner in de Duitse krant ‘Bild’ . Willem van Hanegem, Johnny Rep en Wim Rijsbergen ontkennen zulks in alle toonaarden. Wellicht een geval van dementie bij Breitner, verklaart De Kromme desgevraagd. Maar hoe zat het met het anti Duitse sentiment in 1974 en later in 1988? Auke Kok, voetbalhistoricus en schrijver van bestsellers over ’74 en ’88 legt uit hoe het zit.

Burgerschap. Zoals een goed burger betaamt

Dat je je eigen mening mag zeggen. Dat is ongeveer wat de gemiddelde leerling te berde weet te brengen over het Nederlandse burgerschap, de rechtstaat en de democratie. Zorgelijk vindt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob. Hij wil daarom wettelijk vastleggen dat onderwijs in burgerschap thuishoort in het curriculum van de lagere en middelbare school.
Maar hoe werd een leerling vroeger algemeen vaderlands burgerschap bijgebracht, en hoe nuttig is kennis van het verleden en onze staatsinrichting voor volwaardige deelname aan de democratie? Historicus Piet de Rooy is te gast.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

Marion Bloem en de Anton de Komlezing

Marion Bloem werd als jong meisje in Nederland voor de klas gehaald als voorbeeld van het Aziatisch ras, met haar donkere sluikhaar en donkere ogen. En haar onderwijzer vertelde dat Javanen niet tot slaaf werden gemaakt, omdat ze te lui waren.
Het koloniaal geregisseerd racisme uit het voormalige Ons Indië laat diepe sporen na in de Indische gemeenschap, aldus de schrijfster en beeldend kunstenaar. Marion Bloem houdt aanstaande donderdag 14 juni in het Verzetsmuseum de jaarlijkse Anton de Komlezing. De schrijfster blikt vooruit.

Schoonheid met en zonder (bad)kleding

Na 97 jaar gaat het roer om: De Miss America-verkiezing gaat voortaan gepaard zonder de badpakkenronde. Kim Kötter, organisator van Miss Nederland en voormalig winnares, noemt deze beslissing hypocriet. Het uiterlijk is volgens haar nou eenmaal een essentieel onderdeel van een Missverkiezing. De Nederlandse vrouwen in badkledij houden dus vooralsnog dapper stand. Te gast is conservator Marlies Kleiterp van de Hermitage waar vanaf 16 juni de tentoonstelling ‘Classic Beauties’ te zien is. Wij vragen haar wat schoonheid is, wie dat bepaalt en hoe je daar naar moet kijken, en vooral of dat onverhuld geuit mag worden.

The Ramones verstript

Vier jongens met lang haar zongen de wereld wakker. Dat gebeurde al eens in de vroege jaren zestig. Midden jaren zeventig werd het nog eens dunnetjes over gedaan door The Ramones, de Amerikaanse punkgroep met lang haar die niet zozeer de wereld maar de popmuziek opschudde. Deze week verschijnt een getekende biografie over The Ramones.
Popjournalist en kenner van het eerste uur van The Ramones, Fons Dellen, is te gast.

Het Spoor Terug: Veertig jaar IKEA

In 1978 werd in Sliedrecht de eerste Nederlandse IKEA-vestiging geopend. Niemand kon zich op dat moment voorstellen dat de gemiddelde Nederlandse huiskamer en slaapkamer binnen een tiental jaren IKEA-drachtig zou blijken. Ons Nederlandse woonlandschap is sinds 1978 definitief veranderd.

Zo toont documentairemaker Michal Citroen in het tweeluik ‘Veertig jaar IKEA en de democratisering van de smaak’. Deze zondag is het tweede deel te beluisteren.