OVT

OVT 9 september 2018

Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit. Het verhaal over het jonge Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is haar verhaal? En wat veroorzaakte de diepe breuk? Van Es schreef hierover het boek 'Ver-geet-mij-niet'. De auteur en de voormalig onderduikster zijn te gast.

Verder in OVT: 70 jaar Noord-Korea, de bijna-premier van West-Papoea, Maoïstische Memoires, herdenkingsmemorabilia, de eerste autobiografie van Hitler en de Joodse couturier Max Heymans in Het Spoor Terug.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

70 jaar Noord-Korea

De Democratische Volksrepubliek Korea bestaat aanstaande zondag 70 jaar. Maar hoe begon het rijk van de Kims eigenlijk? En haalt de Kim-dynastie 2048? Korea-kenner Remco Breuker komt vertellen over het relatief succesvolle begin van de Volksrepubliek, dat dankzij de Kim-familie van korte duur bleek.

Mijn Strijd/Mein Kampf

Deze week verschijnt de geannoteerde en van inleiding voorziene Nederlandse uitgave van ‘Mein Kampf’, onder de titel ‘Mijn Strijd’. Onlangs verscheen ook ‘Adolf Hitler. Zijn leven, zijn redevoeringen’, een propagandawerkje uit 1923 waarin het eerste gebrul van Hitler werd opgetekend door een ghostwriter. Over ‘Mijn Strijd’ was in het nieuws al veel kritiek te horen: Hitlers gevaarlijke boek zou niet afdoende wetenschappelijk beveiligd zijn. Te gast over beide autobiografieën zijn Hitler-kenner en biograaf Willem Melching en Ewoud Kieft die eerder een monografie over Mein Kampf schreef.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

Bijna West-Papoea’s eerste premier

Begin jaren zestig leek er een onafhankelijk West-Papoea te komen en Nicolaas Jouwe zou de eerste premier of vicepremier worden. Het verliep echter anders. Het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea werd niet zelfstandig, maar kwam onder Indonesisch gezag. Vorig jaar overleed bijna-premier Nicolaas Jouwe. Zijn dochter Nancy Jouwe kijkt terug op de betekenis van haar vader in een programma over het Nederlandse koloniale verleden maandag 10 september in Paradiso. Zondag is ze bij ons te gast.

Mao in Nederland

We zijn het een beetje vergeten, maar ooit was de communistische massamoordenaar Mao Ze Dong een cultfiguur in Nederland. Bij zijn overlijden in 1976 sprak minister Van der Stoel van een ‘zwaar verlies’ en tv-commentator G.B.J. Hiltermann meende dat onder Mao ‘het communisme met een menselijk gezicht’ werd betracht. En er waren zelfs de echte maoïsten voor wie de Grote Roerganger de Messias was, om niet te zeggen de verlosser. Over deze curieuze groep schreef Ivens-biograaf, historicus en ex-maoïst Hans Schoots het boek 'Maoïstische Memoires'. De auteur is te gast.

Vaandels voor kiesrecht

Het honderdjarig jubileum van het actief kiesrecht voor vrouwen wordt in 2019 groots herdacht en gevierd. Hiervoor zijn de organiserende herdenkingsorganisaties op zoek naar parafernalia uit de vrouwenkiesrechtstrijd. Vooral vaandels die destijds massaal opgetuigd, genaaid en geborduurd werden door vrouwenclubs hebben de belangstelling. Historica Mineke Bosch is namens het Groninger Museum bij ons te gast om een oproep te doen.

Onderduikmeisje

Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit. Het verhaal over het jonge Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is haar verhaal? En wat veroorzaakte de diepe breuk? Van Es schreef hierover het boek 'Ver-geet-mij-niet'. De auteur en voormalig onderduikster Lien de Jong zijn te gast.

Het Spoor Terug, Madame Chanel

De Joodse couturier Max Heymans zou dit jaar honderd zijn geworden. Vanwege zijn liefde voor de mode in Parijs en zijn excentrieke verschijning werd hij Madame Chanel genoemd. De ene keer was hij uitzinnig gekleed, de andere keer ging hij in spijkerbroek. Geld was voor hem niet belangrijk, als het maar ‘très haute couture’ was. Op zijn honderdste geboortejaar zenden wij een herhaling uit van de documentaire die Laura Stek in 2013 over de eigenzinnige modekoning maakte.