OVT

OVT 7 januari 2018

Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght van Aemstel op 3 januari traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadsschouwburg, maar oorspronkelijk was het stuk bedoeld voor een hele andere schouwburg. Namelijk eentje op de Keizersgracht. In de 18e eeuw brandde dat theater echter volledig af. Tegenwoordig huist er op dezelfde plek het hotel de Dylan. Theatergroep Kwast maakte een speciale adaptatie van de Gijsbreght zodat het weer kon worden opgevoerd op zijn oorspronkelijke locatie. Regisseur Imre Besanger is te gast.

Verder in OVT aandacht voor de zwarte bladzijden in de geschiedenis, de Iraanse opstanden, het sprookje van de vrijemarkteconomie en in Het Spoor Terug de 2doc documentaire 'Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna'

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Iraanse opstanden

De afgelopen week hebben protesten zich over heel Iran uitgespreid. Het leidde tot gewelddadigheden waarbij zeker 21 doden zijn gevallen. Een groot deel van de demonstranten eist het einde van het in hun ogen falende regime. Journalist en publicist Eefje Blankevoort is te gast om de protesten historisch te duiden en te praten over de nieuwe heruitgave van haar boek: 'Stiekem kan hier alles'.

Zwarte bladzijden

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen, de Bestuurskamer van de Heren XVII in het Oost-Indisch Huis en de Muur van Mussert. Ze zouden allemaal verwijzen naar een schuldig verleden. Twee historici bogen zich over de pijnpunten in onze geschiedenis. Historicus Piet Emmer schreef 'Het zwart-wit denken voorbij' over de slavernij en de koloniën, en historicus Rob Hartmans schreef 'Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis' dat reikt van de moord op de martelaren van Gorcum tot en met Srebrenica. Beide auteurs komen praten over onze omgang met het verleden.

De Column

Deze week van Alexander Münninghoff

 

Gijsbreght van Aemstel

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde de schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieur-resten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het hotel The Dylan. Op 3 & 7 januari 2018 brengt Theater Kwast in samenwerking met The Dylan op deze plek een nieuwe Gijsbreght van Aemstel. Regisseur Imre Besanger is te gast

Het sprookje van de vrijemarkteconomie

Voor de meeste economen heeft de geschiedenis van vóór de 19e eeuw weinig betekenis. Dat was de tijd van armoedige keuterboertjes en sappelende handelaren, onderdrukt door feodale grondheren en corrupte gildes. Pas daarna ontstonden er vrijemarkteconomieën die het bestuderen waard waren. De opkomst van de vrije markt was volgens menig econoom zelfs de voorwaarde voor welvaart en vrijheid. Maar bracht die vrije markt ons wel zo veel voordelen als wordt gedacht? Historicus Bas van Bavel schreef 'De onzichtbare hand' en heeft er een idee over gevormd. Hij is te gast.

Het spoor terug: Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna

Op 16 juli 1957 vond de Nederlandse vliegramp met het toestel de Neutron plaats in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord tropenarts Dick Leiker met zijn vrouw en vier jonge kinderen. Hij is op weg naar Nederland om te promoveren op lepra. Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Papoea’s die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding en in 1967 richt hij samen met anderen de Leprastichting op. Wineke van Muiswinkel maakte een radiodocumentaire over dit bijzondere verhaal, eerder uitgezonden in  RadioDoc.