OVT
OVT 6 mei 2018
Het is deze week 85 jaar geleden dat een lokale Schotse krant melding maakte van een enorm gedierte dat zich baadde in het nabij gelegen meer. Jet Bakels, schrijfster van het boek ‘Monsterdieren’ komt vertellen over het Monster van Loch Ness.
Verder aandacht voor de Nationale Herdenking, een Nazi-abortuswet die nog altijd van kracht is, de column van Nelleke Noordervliet, Churchill en het Congres van Europa, het einde van ETA, de traditie van de mannenbesnijdenis en een Spoor Terug over het geplaagde landgoed Rittergut Schakenhof.
Herdenken
Moeten Indonesische slachtoffers van de naoorlogse koloniale oorlogen herdacht worden op 4 mei? Demonstranten die op 4 mei niet mogen demonstreren op de Dam willen dat, maar is het ook wenselijk? Koloniaal historicus Gert Oostindie schreef ‘Postkoloniale Beeldenstormen’, over onze omgang met het Indische verleden. Hij komt praten over zijn boek en over het herdenken.
Loch Ness
Op 2 mei 1933 stond in een lokale krant een bericht over een enorm gedierte dat zich baadde in het meer. Het was de dag dat het Monster van Loch Ness geboren werd. Sindsdien is de legende onuitroeibaar en is het Monster een toeristische topattractie in arm Schotland.
Jet Bakels, cultureel antropoloog en schrijver van het boek ‘Monsterdieren’ komt vertellen over het beroemdste ongedierte van Europa.
Nazi-abortuswet
In buurland Duitsland is deze week grote commotie ontstaan rond een (nazi)wet die reclame voor abortus verbiedt. Een Duitse huisarts en gynaecoloog kreeg een boete van 6.000 euro, omdat ze kenbaar zou hebben gemaakt dat zij abortussen verricht. Ze kreeg vervolgens steun van allerlei collega’s die vinden dat er wat moet veranderen aan de omstreden wet. Marja Verburg, historica bij het Duitslandinstituut in Amsterdam, komt vertellen over de abortuswetgeving en de praktijk in Duitsland.
Churchill en het Congres van Europa
De Britten zijn tegenwoordig van de Brexit. Ooit waren ze, althans hun grootste staatsman was dat, vóór Europa. In 1948 was Winston Churchill eregast op het congres van de Europese federalisten in de Ridderzaal in Den Haag, waar hij warm werd ontvangen door prinses Juliana en prins Bernhard. Churchill was niet alleen eregast, hij bleek ook een van de pioniers van de Europese gedachte.
Historicus Felix Klos, schrijver van ‘Winston Churchill. Vader van Europa’ is te gast.
ETA heft zich op
De Baskische afscheidingsbeweging houdt het na 59 jaar voor gezien. Na een kleine zestig jaar terreuracties en aanslagen ter wille van een onafhankelijk Baskenland heft de organisatie zich op. Maar wat betekent dat? Is onafhankelijkheid geen doel meer, of is alleen de gewapende strijd daartoe opgegeven? Spanjecorrespondent en Spanjekenner Steven Adolf legt uit hoe het zit met het Baskische streven naar zelfstandigheid en vergelijkt het met de afgelopen Catalaanse massa-activisme voor een zelfstandig Catalonië.
De voorhuid door de eeuwen heen
In IJsland wil men het besnijden van jongens wettelijk verbieden. Daarmee zou IJsland het eerste Europese land worden, dat mannenbesnijdenis verbiedt. Maar waar komt de traditie om jongetjes van hun voorhuid te ontdoen eigenlijk vandaan? Om die vraag te beantwoorden is cultureel antropoloog Cor Hoffer te gast, co-auteur van het boek 'Besnijdenis, lichamelijke integriteit en multiculturalisme'.
Het Spoor Terug: Rittergut Schakenhof
Een zoon van een lappenkoopman uit Capelle aan den IJssel bracht het tot eigenaar van een landgoed, in Oost-Pruisen. Toen de oorlog kwam stortte zijn droom en landgoed in elkaar, en bleek hij de treurige bezitter van het berooide ‘Rittergut Schakenhof’.
Documentairemaker Mathijs Deen maakte op basis van persoonlijke briefwisselingen van de familie de documentaire ‘Ons gaat het in ieder geval nog goed’. Een verhaal over een familie die vermalen werd door de oorlog.