OVT
OVT 5 augustus 2018
Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu.
Met deze week: The Fire Next Time van James Baldwin. “Dit is jouw thuis, mijn vriend, zorg dat je er niet uit verdreven wordt,” zo drukt Baldwin zijn 14-jarige neefje op het hart in dit klassieke boek. Met dat “thuis” bedoelt Baldwin het gecompliceerde Amerika van 1963, waarin president Kennedy vermoord werd en de zwarte bevolking de March on Washington hield. Met schrijver Stephan Sanders, journalist Harriet Duurvoort en Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer.
Verder een historische vakantietip en de documentaire 'In het zicht van de haven'.
Opening
De actualiteit van deze week.
Modern Man 5: Baldwins The Fire Next Time
Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu. Met deze week: The Fire Next Time van James Baldwin. “Dit is jouw thuis, mijn vriend, zorg dat je er niet uit verdreven wordt,” zo drukt Baldwin zijn 14-jarige neefje op het hart in dit klassieke boek. Met dat “thuis” bedoelt Baldwin het gecompliceerde Amerika van 1963, waarin president Kennedy vermoord werd en de zwarte bevolking de March on Washington hield. Met schrijver Stephan Sanders, journalist Harriet Duurvoort en Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.
Vakantieman: Boeddha in de Chinese bergen
In onze zomerrubriek ‘de vakantieman’, vragen we Iedere week een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Vandaag neemt Ellen Neslo ons mee naar de grootste stenen Boeddha ter wereld in Leshan, China.
In het zicht van de haven
Een documentaire over de haat-liefde verhouding tussen een oud-matroos en de Koninklijke Marine. Harm de Jong (85) koestert én vervloekt zijn deelname aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de Korea Oorlog. Ruim zestig jaar na dato ondervindt hij nog dagelijks de gevolgen van die tijd. Ondanks veel nare herinneringen aan zijn diensttijd wil Harm de Jong zijn oorlogsgeschiedenis graag zien te behouden voor volgende generaties. Zo zoekt hij de ideale bestemming voor een schilderij dat hij jaren geleden ter herinnering aan de Hr. Ms. Evertsen - het schip waar hij drie jaar op diende – liet maken. Een missie die Harm de Jong opmerkelijk genoeg naar het Engelse havenstadje Bexhill-on-Sea leidt.
Het verhaal van Harm de Jong gaat over de impact van oorlog, de waarde van kameraadschap en het verlangen van een ieder om herinnerd te blijven worden.
Regie: Jorrit Brenninkmeijer
Deze documentaire is eerder uitgezonden in Radio Doc.