OVT
OVT 4 november 2018
Bij watersnoodrampen denken we vanzelf aan de ramp in Zeeland van 1953. Maar ook eerder waren er rampen die het land vormden zoals de Kerstvloed van 1717. Ons ‘wij’-gevoel ontstond door onze strijd tegen het water, dat althans betoogt de kersverse hoogleraar Lotte Jensen in haar oratie en nieuwe boek 'Wij tegen het water'. Zondag is ze bij ons te gast.
Verder in OVT: biopic Berlusconi, de verkiezingen in Amerika, een vroege Bumapatriot, foute vaders foute boeken? en de column van John Jansen van Galen.
Biopic Berlusconi
Deze week ging de film Loro in première. Een film over de grote politieke verleider Silvio Berlusconi, maar indirect ook over Trump, waar de hoofdpersoon ook wel iets van weg heeft. Maker van de film, de regisseur Paolo Sorrentino, werd bekend van ‘La grande belleza’. De hoofdrolspeler uit die film, neemt ook de rol van Berlusconi op zich. Italië-kenner en historicus Arthur Weststeijn bekeek de film en is te gast.
Verkiezingen in Amerika
Aanstaande dinsdag gaan de Amerikanen naar de stembus om het Congres te kiezen. In het totaal worden alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen en een derde van de Amerikaanse Senaat. De Republikeinen zijn bang hun meerderheid te verliezen en doen alles om te voorkomen dat Democratische kiezers de gang naar het kieshokje maken. De zogenoemde kieshinder-activiteiten hebben een lange geschiedenis. Amerikaniste Markha Valenta legt uit hoe het zit.
Wij tegen water
Bij watersnoodrampen denken we vanzelf aan de ramp in Zeeland van 1953. Maar ook eerder waren er rampen die het land vormden: de Sint-Elisabethvloed van 1421; de Kerstvloed van 1717, de Gelderse watersnood uit 1809, om er een paar te noemen. Ons ‘wij’-gevoel ontstond in de strijd tegen het water, waarbij de vloeden ook ons zondebesef bevestigden. Dat althans betoogt de kersverse hoogleraar Lotte Jensen afgelopen vrijdag in haar oratie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En zo schrijft ze ook in haar nieuwe boek ‘Wij tegen het water’. Lotte Jensen is te gast.
Een vroeg Bumapatriot
Hij was een goede vaderlander die voor Napoleon vocht, een patriot in dienst van Willem I en zong uit volle borst het volkslied ‘Wier Neerlands bloed door aderen vloeit’. Want het Wilhelmus was na de inval van de Fransen een beetje vergeten. En hij blijkt ook nog eens een verre voorvader te zijn van modern patriot Sybrand Buma. De politicus Buma dook in het verleden, en schreef samen met zijn neef Wiete Hopperus Buma de biografie ‘Gerlacus Buma. Een Friese patriciërszoon in het leger van Napoleon en Willem I’. De auteurs zijn te gast.
Foute vaders, foute boeken?
Iemand schrijft een boek, en een ander komt met een tegenboek. Om aan te tonen dat het boek niet deugt. Zulks is het geval met ‘Oorlogsouders’ van Isabel van Boetzelaer, dat een te rooskleurig beeld zou geven van haar vader, Waffen SS’er, Oostfrontstrijder en medewerker van de Sicherheitspolizei, baron Willem van Boetzelaer. Schrijfster Chaja Polak las het en vreest dat de milde beoordeling van een ernstig foute vaderlander staat voor een trend. Ze schreef het tegenboek ‘De man die geen hekel had aan Joden’. De schrijfster Chaja Polak is te gast, samen met historicus en oorlogskenner Bas Kromhout.
Het Spoor Terug: Schots oorlogsveteraan zonder oorlog
Op 11 november 1918, een uur na afloop van de Eerste Wereldoorlog, stierf de Schotse Gilbert McMicking in Den Bosch. Vier jaar eerder was hij een paar uur na het uitbreken van de oorlog krijgsgevangen genomen in Duitsland. Michal Citroen maakte een documentaire over zijn oorlogsverhaal en de zoektocht naar de vraag hoe hij in Den Bosch terechtkwam.