OVT
OVT 2 september 2018
30 april 1981: Koninginnedag in Breda. Eén jaar na de kroningsrellen in Amsterdam laat burgemeester Merkx preventief 148 demonstranten oppakken, voornamelijk op basis van uiterlijk. Met protesten en schadevergoedingen leidt het uiteindelijk tot een omslagpunt in het denken over preventief arresteren. In het Spoor Terug: Preventief vastzetten: een radiodocumentaire van René Oomen & Yvonne Ton.
Verder in OVT: de opgraving van Franco, 50 jaar “bra-burning feminists”, de column met Nelleke Noordervliet, infiltreren in de KKK, vrouwelijke spionnen in de 17e eeuw, geasfalteerde Rozenoorlogen en de middeleeuwse kosmopoliet.
Franco geruimd
Hij ligt er al sinds zijn dood, al 43 jaar, maar eindelijk is het dan zover: Franco moet verdwijnen uit de zogeheten Vallei van de Gevallenen. Dat wil zeggen de regering heeft de procedure opgestart om het stoffelijk overschot van de dictator ter plekke te verwijderen. Maar waarom moeten zijn resten worden geruimd en kan de Valle de los Caídos ooit het monument van verzoening worden waarop het door burgeroorlog verdeelde Spanje hoopt? Spanje-correspondent Steven Adolf komt vertellen over het grafmonument en de geplande ruiming.
50 jaar "bra-burning feminists"
Woedende vrouwen die hun beha’s verbranden: het is hét clichébeeld geworden van doorgeslagen, radicaal feminisme. En deze week is dat clichébeeld precies 50 jaar oud, want zo lang is het alweer geleden dat een paar Amerikaanse vrouwen bij een demonstratie hun beha’s in de hens wilden steken. Maar waarom wilden die vrouwen dat eigenlijk, en waarom veroorzaakte het zo’n enorme ophef? Te gast is historica Anna Tijsseling.
Infiltreren in de KKK
Deze week gaat de film van Spike Lee BlacKkKlansman in première: een film over de Ku Klux Klan, de naargeestige white supremacy en het voortleven daarvan tot op het heden. De film vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van een zwarte politieagent die met behulp van een witte joodse infiltrant de KKK bespioneert en bestrijdt. Spike Lee maakte de film, omdat met Trump het racisme in zijn ogen weer herleeft. Regisseur Maarten van Hinte zag de film en spreekt erover.
Zeventiende-eeuwse vrouwelijke spionnen
Letterkundige Nadine Akkerman brengt zeventiende-eeuwse vrouwelijke spionnen tot leven in haar boek ‘Invisible Agents. Women and Espionage in Seventeenth-Century Britain’. Akkerman komt vertellen over haar serieuze monografie die in Engeland uitgroeide tot een onverwachte hit.
Rozenoorlogen geasfalteerd
De Engelsen koesteren hun geschiedenis, zo denken we. Behalve dan als het om de plek gaat waar de laatste slag uit de zogeheten Rozenoorlogen plaats vond. Deze heilige plek wordt binnenkort geasfalteerd, omdat een inventief ondernemer er een experimenteerterrein voor zelfrijdende auto's van wil maken. Voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse vertelt over de rel en de Rozenoorlogen om de Engelse troon tussen het huis van Lancaster en York.
De middeleeuwse kosmopoliet
Juist de Franse Revolutie maakte Europa minder democratisch. Want al stortte dankzij de opstand het feodale Ancien régime in, er voor in de plaats kwam een eng nationalisme dat over de hoofden van de burgers de natie boven alles stelde. Dat althans schrijft historicus Maarten Prak in zijn nieuwe boek ‘Citizens without Nations. Urban Citizenship in Europe and the World’. De historicus komt praten over de middeleeuwse kosmopoliet.
Het Spoor Terug: Het jaar na de kroningsrellen
30 april 1981: Koninginnedag in Breda, één jaar na de kroningsrellen in Amsterdam en het eerste jaar waarin koningin Beatrix als kersverse vorstin het land in gaat. Burgemeester Merkx is bang dat het ook in zijn stad uit de hand gaat lopen en laat 148 demonstranten preventief oppakken, voornamelijk op basis van uiterlijk. Een leren jasje of button is voldoende voor een lange dag in een veel te krappe politiekooi, zonder eten en drinken of sanitaire voorzieningen. Het leidt tot heftige protesten, schadevergoedingen, een flinke politieke staart en uiteindelijk een omslagpunt in het denken over preventief arresteren.
In het Spoor Terug: Preventief vastzetten: een radiodocumentaire van René Oomen & Yvonne Ton.