Het is deze week op de kop af 80 jaar geleden dat de Spaanse stad Guernica door de Duitse Luftwaffe werd platgebombardeerd. Een bijzonder moment. Want dit was de eerste keer in de geschiedenis dat burgers in Europa doelwit waren van een luchtaanval.
Guernica kwam symbool te staan voor de kwaadaardigheid van het fascisme, en bleef in het bewustzijn dankzij het gelijknamige schilderij van Pablo Picasso. Spanje-correspondent Steven Adolf is te gast.
OVT
OVT 30 april 2017
Guernica kennen we allemaal van dat beroemde schilderij van Picasso. Het is deze week 80 jaar geleden dat deze Spaanse stad door de Duitse Luftwaffe werd platgebombardeerd. We praten met Spanje-correspondent Steven Adolf. Verder in OVT: de Nederlandse paranoia voor overnames als die van Akzo, de laatste joodse bewoners van Waterlooplein 64-78, de geknakte vuist van de vakbond, de column van John Jansen van Galen, het plan van Rost van Tonningen, de Gouden Eeuw van Rome en in Het Spoor Terug een documentaire over de Amerikaantjes: de kinderen van zwarte bevrijders in Limburg.
het plan van Rost van Tonningen
Als het aan Meinoud Rost van Tonningen, de tweede man van de vaderlandse nationaal socialisten, had gelegen had de NSB in januari 1940 een staatsgreep gepleegd. Dit om de aankomende bezetter de wind uit de zeilen te nemen en alvast een beetje te helpen. Maar Mussert, de leider, durfde het niet aan, had heimelijk andere plannen.
Zo blijkt uit een artikel van de historici Robin te Slaa en Edwin Klijn in het Historisch Nieuwsblad. Robin te Slaa is te gast.
Joods Waterlooplein
Eeuwenlang was het Waterlooplein het kloppend hart van de Amsterdamse jodenbuurt. Totdat het oorlog werd, en bijna alle bewoners ervan werden weggevoerd. De joden van het plein -- vaak behorend tot het pauperproletariaat -- verdwenen om nooit meer terug te komen.
In het boek Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78, beschrijft de historica Wally de Lang hun geschiedenis. De auteur is te gast.
de geknakte vuist van de bond
In de week dat de Jumbo niet meer wil praten met de vakbonden, dat 1 mei weer voor de deur staat, komt het boek De vuist van de vakbond uit, over de recente geschiedenis van de FNV. In 2004 bracht de organisatie nog 300.000 demonstranten op de Dam, nu malen steeds minder mensen om de betekenis van de Bond.
Journalist Menno Tamminga schreef een boek over de ‘werdegang’ van de bond van Wim Kok, Arie Groenevelt en Herman Bode. De auteur is te gast.
Onvaderlandslievende overnames
De Akzo staat op het punt overgekocht te worden door een groot Amerikaans concern. Het gevolg: het land is reddeloos en redeloos en radeloos, want een bedrijf dat weggekocht wordt, zoiets hoort niet bij Nederland. Van oudsher werden er derhalve allerlei constructies bedacht om internationale onvaderlandslievende overnames te voorkomen.
Economisch historicus Joost Jonker is te gast.
Gouden eeuw van Rome
Eigenlijk is er maar één gouden eeuw van het Romeinse keizerrijk. En dat is niet de eerste eeuw van Augustus en Nero, maar het is de tweede eeuw. De eeuw, kortom, van de zogeheten adoptiefkeizers, die voor de afwisseling eens niet in bed stierven.
Classic en oudheidhistoricus Anton van Hooff schreef er het boek ‘De Gouden Eeuw van Rome over, de auteur is te gast
Het Spoor Terug: de Amerikaantjes - Zwarte kinderen in blank katholiek Limburg
In 1945 worden in Limburg de eerste bevrijdingskinderen geboren. Een deel van hen is duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’ – hun biologische vaders zijn zwarte Amerikaanse soldaten. In het witte katholieke Limburg zijn zij de eerste groep die er opgroeit met een afwijkende huidskleur. De vaders werden door de Limburgers als bevrijders omarmd, maar de acceptatie van de kinderen verliep minder vlekkeloos. Laura Stek en Wies Bakker ontmoetten twee van deze kinderen en spraken met schrijfster Mieke Kirkels. Zij schreef het boek: Kinderen van zwarte bevrijders dat deze maand is uitgekomen.