De verschrikkelijke aanslag in Manchester. De Britten reageerden er op met afschuw en verontwaardiging. En ook was het motto te horen wat in Engeland een geschiedenis heeft: ‘Keep calm and carry on’. Dit motto komt uit de Tweede Wereldoorlog en is inmiddels bijna iconisch, in ieder geval is het een gekoesterde traditie. Maar hoe komen de Britten er eigenlijk aan?
Te gast is voormalig Engelandcorrepondent Hieke Jippes
OVT
OVT 28 mei 2017
Met o.a. de geschiedenis van 'keep calm and carry on", een propagandaleus uit de Tweede Wereldoorlog die de Engelse onverzettelijkheid in tijden van grote tegenspoed zo goed lijkt te treffen.
de kris van Diponegoro en ander cultureel roofgoed
Over geroofde nazikunst is veel te doen. Het moet en zal terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Maar hoe zit het ondertussen met koloniale kunst- en cultuurschatten, met de kris van Diponegoro en de schatten van Bali? Worden die ooit teruggegeven aan de rechtmatige bezitters en erfgenamen?
Cultuurhistoricus en cultureel erfgoedspecialist Jos van Beurden vreest van niet. Hij is te gast.
mkz-drama
De MKZ-crisis uit 2001. We zijn hem alweer een beetje vergeten. Toch had de mond-en-klauwzeer-crisis ernstige gevolgen voor de boeren. Hele veestapels werden geruimd en vele boeren gingen ten onder. De naam van landbouwminister Brinkhorst werd ondertussen in menig boerenhuisgezin vervloekt, of tenminste met afschuw uitgesproken.
Het theaterstuk ‘Koning van het grasland’ gaat over de crisis en een boerengezin dat het drama niet te boven komt. Het gaat 3 juni in Grou in première.
Te gast zijn acteur Helmert Woudenberg en schrijver Tjeerd Bischoff
boeken
De beste historische boeken van deze maand worden besproken door Wim Berkelaar. Met ditmaal:
Lenin. Leven en legende door Victor Sebestyen
Provo. De ludieke opstand tegen bom en regentendom door Marko Otten
De Nazi-leerling door Mischa Cohen
Hel en paradijs. Amsterdam en de Duitse exilliteratuur door Bettina Baltschev
koning Arthur: de film
Er was een ronde tafel, een magisch zwaard, een jonkvrouw Guinevere en een Lancelot. En natuurlijk was er een koning Arthur, die altijd een beetje in de schaduw van de dappere Lancelot staat. Maar gelukkig is er deze week de film ‘King Arthur: Legend of the Sword’. Wat voor een Arthur is er op het witte doek te zien?
Middeleeuwenkenner Sanne Frequin ging naar de bioscoop en komt vertellen over de movie-Arthur.
dodenherdenking op z’n middeleeuws
De Middeleeuwen. Hoe meer je ervan weet, hoe minder je ervan begrijpt. Zo bestond er in de vroege Middeleeuwen de gewoonte om graven te openen, niet vanwege grafroof, maar om groeps- en familiegewijs de overledene te vereren en te herdenken. Zo blijkt uit het zojuist verschenen proefschrift ‘In Touch with the Dead’ van de Leidse archeologe Martine van Haperen.
De archeologe is te gast.
het spoor terug: hugenotendorp
Graaf koopt dorp voor vluchtelingen, het zou de kop van een zeventiende-eeuws journaal kunnen zijn, analoog aan een hedendaagse variant: Dorp koopt huis voor vluchtelingen, zoals onlangs in Friesland. De graaf heette graaf von Solms en het dorp dat hij in 1685 kocht heette Daubhausen.
Sandra Rottenberg en Margreet Simons maakten er de documentaire ‘Hugenotendorp’ over.