OVT

OVT 24 december 2017

De oorlog in Biafra duurde van 1967 tot 1970; tussen de een en drie miljoen mensen vonden de dood, vooral door hongersnood. Broodmagere kinderen met opgezette buikjes waren voor het eerst op tv te zien en dat leidde tot het idee om deze uitgehongerde kinderen naar Nederland te halen om ze alhier te laten aansterken. Een verhaal over de keerzijde van goede bedoelingen.

Verder o.a. de ondergang van de Bronstijdbeschaving, 'dumb city' Fordlandia en een lang gesprek over De ondergang van het Avondland, het 100-jaar oude werk van cultuurpessimist Spengler.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

De ondergang van ‘smart city’ Fordlandia

Deze maand werd bekend dat Bill Gates 80 miljoen dollar steekt in de bouw van een stad met de welluidende naam Belmont. Een ‘smart city’ voor 80 duizend bewoners, met supersnel internet, zelfrijdende auto´s en high-tech banen. Het is het zoveelste initiatief van een Amerikaanse zakentycoon die wel eens eventjes wil laten zien hoe je een ideale samenleving uit de grond stampt. Maar wie een blik in de geschiedenis werpt weet, dat dat soort plannen niet altijd goed aflopen. In 1928 bouwde Henry Ford, toentertijd ’s werelds rijkste Amerikaan, te midden van een Braziliaans regenwoud bijvoorbeeld het tot mislukking gedoemde Fordlandia.
We bespreken deze hypermoderne efficiëntie-utopie van weleer met oud-Zuid-Amerikacorrespondent Ineke Holtwijk.

Column

De column is van John Jansen van Galen.

De ondergang van het Avondland

Het einde van het jaar is weer nabij, maar in OVT bekijken we de zaken altijd vanuit een breder perspectief en besteden we aandacht aan het nakende einde van de gehele Westerse beschaving. Tenminste, de voorspelling daarvan volgens Oswald Spengler, een zwartkijkende historicus die in 1918 het kloeke werk De ondergang van het Avondland publiceerde. Dit jaar verschenen de twee delen voor het eerst in Nederlandse vertaling. Een omstreden werk, want ook de nazi’s en hedendaags extreemrechts vonden in deze cultuurpessimist een ware inspirator.
Een gesprek met filosoof Ad Verbrugge, vertaler Mark Wildschut en historicus Chris van der Heijden.

De ondergang van de Bronstijd

Aan het eind van de Bronstijd – rond 1200 voor Christus – stortten drie grote beschavingen plotseling in. De Myceense, Hettitische en Egyptische civilisaties verdwenen binnen een paar decennia - oorzaak onbekend. Tot nu tenminste. Want de vertaling van een 3200-jaar oude hierogliefentekst werpt een nieuw licht op dit millennia-oude raadsel. En tot ons geluk is de vertaler van deze tekst een Nederlander, Fred Woudhuizen.
Historicus Fred Woudhuizen is te gast.

Het spoor terug: Mascottes van de Biafraanse oorlog

De oorlog in Biafra duurde van 1967 tot 1970; tussen de een en drie miljoen mensen vonden de dood, vooral door hongersnood. Broodmagere kinderen met opgezette buikjes waren voor het eerst op tv te zien en dat leidde tot het idee om deze uitgehongerde kinderen naar Nederland te halen om ze alhier te laten aansterken. Uiteindelijk zouden slechts tien kinderen inderdaad naar Nederland komen, maar zelfs met dit kleine aantal kinderen liep het niet allemaal goed af. Een verhaal over de keerzijde van goede bedoelingen.

Een documentaire van Gerard Leenders. Hij sprak onder andere met Marie Louise Schipper, die over deze episode een boek schreef getiteld Goede bedoelingen. De onvoorziene gevolgen van internationale noodhulp.