OVT

OVT 19 november 2017

Met o.a. Hittegolf deel 2. Tijdens de Telegraafrellen in de zomer van '66 raakten de gemoederen zo verhit dat Jan Wolkers er de roman 'Hittegolf' over wilde schrijven. Wolkers' biograaf Onno Blom vond het onafgemaakte manuscript. OVT's Michal Citroen onderzocht wat er die tijdens die hete dagen eigenlijk allemaal misging.

Verder de nieuwe tennisfilm 'Battle of the Sexes', het aftreden van president Mugabe, de nieuwe Icoon Afsluitdijk, aflevering 2 van Tijdgeest, een smogramp in Londen en de column van Philip Freriks

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

First family Mugabe

Het rommelt in Zimbabwe. Deze week bleek de ‘first family’ oftewel meneer en mevrouw Mugabe te zijn vastgezet. Want ZANU, de partij van Mugabe, wil niet dat mevrouw Grace Mugabe op afzienbare termijn het land gaat regeren. ‘Zimbabwe noch ZANU zijn eigendom van de familie Mugabe’, meldt de partij in een persbericht.Maar hoe kwam Mugabe ook weer eens aan de macht in het voormalige Rhodesië van Ian Smith.
Afrikakenner en directeur van het Afrika-studiecentrum Jan Bart Gewald komt praten over de bijna oudste, zo niet oudste dictator ter wereld.

Dienstmeisje van Degrelle

De Joodse Hannah Nadel belandt tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje in het Brusselse huis van de zus van Léon Degrelle en ontsnapt op die manier aan de gruwelen van de Jodenvervolging. Simone Korkus wekt dit onwaarschijnlijke verhaal tot leven, ontmoet Hannahs Belgische redders en toont hoe het leven in oorlogstijd heel wat grijze zones bevat. Terwijl Simone Korkus het leven van Hannah in Brussel reconstrueert, stuit ze op familiegeheimen en loopt ze ook aan tegen haar eigen vooroordelen. Want wat is waarheid in de manier waarop we naar anderen kijken en hun gedrag beoordelen? En hoe vervormt ons geheugen trauma's zoals die na de Tweede Wereldoorlog? De auteur is te gast

 

Column

De column is deze week van Philip Freriks

 

Tijdgeest: Cuvier, de mosasaurus en de zondvloed

In 1766 werd in de krijtgroeven van Maastricht iets angstaanjagends gevonden. Een reusachtige schedel vol scherpe tanden van een achttien meter lang zeemonster. In een wereld waarin men nog niet geloofde dat dieren konden uitsterven leidt de vondst tot heftige discussies: hoe belandde dit beest in een grot? En zou het nog ergens in de Maas rond kunnen zwemmen?
In aflevering twee van de radioserie tijdgeest van Jullie Blussé aandacht voor de zogenoemde mosasaurus.
Met hoogleraar wetenschap en religie Eric Jorink en paleontoloog en mosasauruskenner Anne Schulp.

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest
Lees hier het interview met Julie Blussé over Tijdgeest uit de VPRO Gids.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer. 

Battle of the Sexes

Het werd bestempeld als de ‘Battle of the Sexes’: het gevecht tussen de tenniskampioene van de wereld, Billie Jean King en ex tennisspeler en notoire ritselaar Bobby Riggs. De tweestrijd uit 1973 maakte grote indruk op alle vrouwen die verder en vooruit wilden, op het sportveld en in de samenleving. De gebeurtenis is nu verfilmd en gaat deze week als speelfilm in première. Amerikaniste Markha Valenta bekeek de film en is te gast.

Smogramp in Londen

New Delhi werd deze week getroffen door een ongekende smogramp. Zoiets gebeurt nou eenmaal in dat soort voormalig derde wereldlanden, zijn we geneigd te denken. Dat grootscheepse smog-narigheid ook in ons deel van de wereld ooit veelvuldig voorkwam zijn we min of meer vergeten. Maar niet langer dan 65 jaar geleden, in 1952, werd Londen getroffen door een smogramp, met meer dan duizenden slachtoffers.
Voormalig Engelandcorrespondent Peter Brusse, die in Londen de nadagen van de smog meemaakte, kijkt terug op de ramp van 1952

Icoon Afsluitdijk

Ooit sierde de afsluitdijk in glorievolle saaiheid het Nederlandse waterlandschap op. De dijk is inmiddels 85 jaar oud en toe aan een make-over. De oude dijk is in een nieuw jasje gestoken door ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde. Het project heet 'Icoon Afsluitdijk' en representeert de Nederlandse vindingrijkheid in waterbeheersing.
Daan Roosegaarde komt vertellen over de iconische dijk van nu en de dijk van vroeger.

Het Spoor Terug: Hittegolf (deel twee van een tweeluik)

In het enorme archief van Jan Wolkers vond biograaf Onno Blom een laatje met de titel Hittegolf. Erin een stapeltje krantenknipsels, een aantekeningenboekje en dertig pagina's typoscript met een onafgemaakt en dus ook onbekend verhaal van de schrijver. Hittegolf zou een liefdesgeschiedenis worden tegen de achtergrond van de Amsterdamse hete zomer van 1966. Een zomer die Wolkers en zijn vrouw Karina volop meebeleefden en ook nauwgezet documenteerden. Zij waren erbij toen na maanden onrust op 13 en 14 juni in Amsterdam de vlam in de pan sloeg. Bouwvakkers hadden bij een demonstratie een collega verloren. De revolutie tegen het gezag leek te zijn uitgebroken.

De geschiedenis rond de mislukte, gelijknamige en onbekende roman van Wolkers, verhalen van ooggetuigen en betrokkenen over de rellen, en de verstrekkende gevolgen van de hete zomer van 1966.
Een documentaire-tweeluik van Michal Citroen.