OVT

OVT 16 april 2017

Tijdens de uitbundige paasprocessies in Málaga wordt elk jaar een veroordeelde crimineel vrijgelaten – een traditie die heel Andalusië in vervoering brengt. Maar dit jaar ging de ministerraad te Madrid niet akkoord met de vrijlating en dus is er in Spanje paasophef. Verder in OVT: onze eeuwenlange liefde voor lijdensmuziek, delven naar Delftse skeletten, de journalistieke legende M.J. Brusse, China tegen Amerika en de vrouw van Escobar. In Het spoor terug deel één van een tweeluik over de geschiedenis van de Oostvaardersplassen, gemaakt door Michal Citroen.

china tegen amerika

Ze zaten vorige week nog samen om de tafel: de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump. Maar als journalist en publicist Jan van der Putten gelijk krijgt zullen de wereldleiders elkaar op termijn de oorlog verklaren. Dat is althans op te maken uit de historische ‘wetmatigheid’ dat een gevestigd wereldrijk zich dikwijls laat verleiden tot een oorlog met een rijk in opmars. Zulks gebeurde in de geschiedenis al ettelijke malen, en te vrezen is dat ook Amerika en China niet zullen ontsnappen aan ‘de wetten der historie’.
Jan van der Putten schreef er Botsende supermachten over. De auteur is te gast.

brusse, de vader van boefje

M.J. Brusse (1873-1941) oftewel Marien Brusse deed aan new journalism avant la lettre. Hij zwierf als journalist in de Rotterdamse achterbuurten, leefde als visser in Volendam, en schreef de naturalistische roman over de kleine crimineel met een hart van goud, Boefje. Zijn zoon, Peter Brusse, zelf jarenlang journalist, verdiepte zich in werk, leven en verleden van zijn vader en schreef Onder de mensen. M.J. Brusse, journalist.
Peter Brusse is te gast

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

het meisje van escobar

Ze was een beroemde en beeldschone journaliste en ze werd het liefje van Pablo Escobar. Een gevalletje van beter niet doen dus. Want na een korte stonde van glamour en geluk volgde een eeuwigheid van ellende. En toen Pablo ook nog eens stierf werd haar leven een drama vol bedreigingen en achtervolgingen door drugsbaronnen en hun enge knechtjes.
Virginia Vallejo, de dame in kwestie, schreef er Ik was de vrouw van Escobar over, wat recentelijk in het Nederlands verscheen. Biograaf van Pablo Escobar en historicus Nico Verbeek bespreekt het boek.  

paasgratie in andalusië

Tijdens de paasprocessie in Málaga wordt elk jaar een veroordeelde crimineel door ´Jezus´ vrijgelaten – naar verluidt een eeuwenoude traditie, die heel Andalusië in vervoering brengt en duizenden mensen op de benen brengt. Maar dit jaar ging de ministerraad niet akkoord met een in vrijheidsstelling en plotseling lijkt dit unieke stukje cultureel erfgoed dus met uitsterven bedreigd. Mariët Meester verdiept zich al sinds de jaren ’80 in deze traditie en beschreef het uitgebreid in De Tribune van de armen, een boek over leven en vrijheid in Andalusië dat recentelijk uitkwam.
Meester komt vertellen over geschiedenis en toekomst van Spaanse paastraditie.

delven naar delftse skeletten

In de Nieuwe Kerk in Delft moeten eeuwenoude skeletten plaats maken voor een nieuwe ontvangstruimte. Sinds de middeleeuwen werden in de kelder Delftenaren begraven. Met de verbouwing joeg de gemeente Delft een groep archeologen tegen zich in het harnas: zij krijgen nauwelijks geld om de ‘vrijgekomen’ doden nader te onderzoeken. Maar wat kunnen deze oude botten ons nu nog leren?
We praten hierover met Sanne Frequin, kenner van de middeleeuwse grafcultuur.

lijdensmuziek

Het is weer Pasen en half tot driekwart Nederland heeft weer drie uur op een houten stoel of bankje doorgebracht om de hele Matthäus-Passion tot zich te nemen. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen en ondanks al genot ook een heel geploeter. Maar zonder lijdensmuziek geen Pasen. Zo is het nu, en zo is het eigenlijk al heel lang. Musicoloog Emanuel Overbeeke schreef een boek over de geschiedenis van de lijdensmuziek getiteld Ruhe sanfte, sanfte Ruh - Passiemuziek, een veelkleurig palet door de eeuwen heen en komt er over praten. Hij laat ons vanzelfsprekend ook luisteren naar kenmerkende voorbeelden.
Emanuel Overbeeke is te gast.

het spoor terug: OVT in OVP - 40 jaar Oostvaardersplassen (deel 1 van een tweeluik)

De Oostvaardersplassen kennen we dankzij de bioscoop hit uit 2013 de Nieuwe Wildernis. Goed gefilmde ‘oer-natuur’ : Een landschap zoals duizenden jaren geleden is vanuit de trein elke dag tussen Lelystad en Almere te bewonderen. Grote kuddes grazende edelherten, wilde paarden en runderen die het bestaan van 31 uitzonderlijke soorten vogels mogelijk maken met nauwelijks interventie van mensen. Nu een internationaal erkend reservaat voor met uitsterven bedreigde vogels in Europa, zoals de Zeearend.

Sinds begin dit jaar is het beheer van de Oostvaardersplassen overgedragen aan de Provincie Flevoland. En de provinciale politiek greep onmiddellijk de kans om zich opnieuw te bemoeien met deze 6000 hectare natuur. Met meer of minder goeie bedoelingen lijken economische belangen, boeren, jagers en toerisme volgens kenners een internationaal uniek ecosysteem te bedreigen waar 40 jaar lang voor is gevochten om het zo te krijgen. In het tweeluik ´OVT in OVP, 40 jaar Oostvaardersplassen´ vertellen betrokkenen over de strijd rond een vergeten stukje moeras bij de ontginning van de Flevopolder en hoe dat het grootste natuurbeschermingsgebied werd van ons land.
Michal Citroen maakte de tweedelige documentaire: ´OVT in OVP; 40 jaar Oostvaardersplassen’. Deze zondag het eerste deel.