OVT
OVT 15 oktober 2017
OVT zendt deze week uit vanuit Diergaarde Blijdorp. Vanzelfsprekend brenger van volksgeluk, en als zodanig een zeer toepasselijke plek in deze Maand van de Geschiedenis met het thema geluk. Met veel dierenkenners en met de Rotterdamse troubadour Arie van der Krogt.
Rotterdamse troubadour Arie van der Krogt
De zanger Arie van der Krogt zingt liedjes over Rotterdam en maakte eerder onder andere een muzikale voorstelling Motherland over de Europeanen die via Rotterdam naar Amerika vertrokken – van de Pilgrim Fathers uit 1620 tot Joodse vluchtelingen uit Oost-Europa.
Gesamtkunstwerk Blijdorp
Diergaarde Blijdorp begon als een hobby van twee spoorwegbeambten. Ze huurden een spoortuintje in de Rotterdamse binnenstad om hun verzameling exotische vogels onder te brengen en stichtten in 1857 ‘De Rotterdamsche Diergaarde’. Maar Blijdorp werd pas echt een succes door architect Sybold van Ravesteyn, die in 1937 op een nieuwe locatie het huidige Diergaarde Blijdorp ontwierp. Blijdorp werd hiermee een van de eerste tuinen ter wereld die in zijn geheel door één architect ontworpen was.
Architect en Van Ravesteyn-kenner Kees Rouw is te gast om te praten over het betonnen Gesamtkunstwerk.
De diervriendelijke dierentuin
Diergaarde Blijdorp opende zijn deuren in het jaar 1857. Te zien waren een paar fazanten en watervogels. Ruim een eeuw later liepen olifanten, nijlpaarden, giraffen en leeuwen rond in Blijdorp. Te klein behuisd, vinden we nu, want dieren verdienen het om in een dierentuin dier te mogen zijn.
Een gesprek met conservator van Blijdorp Harald Schmidt.
De diervijandige dierentuin
Waar komt het verschijnsel dierentuin eigenlijk vandaan? Het begon in de klassieke oudheid en maakte vooral furore in de 19de en 20ste eeuw. Toen werden dieren een soort verlengstuk van onze koloniale wereldroof.
Dierenfilosoof Erno Eskens komt praten over diervriendelijke en diervijandige dierentuinen.
Art Deco in Haags Gemeentemuseum
Dit weekend werd de tentoonstelling 'Art Deco - Paris' geopend in het Haags Gemeentemuseum, met aandacht voor de vader van de art deco: Paul Poiret. Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp kimonovormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen, hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’.
Conservator Madelief Hohe is te gast.
100 jaar Mata Hari
Aanstaande zondag is het precies honderd jaar geleden dat Mata Hari terecht werd gesteld. De gebeurtenis wordt in Friesland, in Leeuwarden, grootscheeps herdacht, met onder meer een Mata Hari-lied en een Mata Hari-ontbijt in de kerk.
Een gesprek met historica Hanneke Boonstra, betrokken bij de Mata Hari-herdenking en schrijfster van het boek Mijn Mata Hari.
Exotische dieren
Leeuwen, papegaaien, gieren, stekelvarkens. Elk exotisch dier was dikke pret in de 17de en 18de eeuw. En ze waren in prent te zien bij de menagerie Blauw Jan in Amsterdam of in persona bij herberg De Witte Oliphant.
Onderzoekster en kunstenares Ria Winters schreef Exotische dieren in historisch Amsterdam.
De auteur is te gast.
Paleokunst
Alsof ze er zelf bij waren geweest, zo schilderden 19e-eeuwse en 20e-eeuwse kunstenaars de lang vergane leefwereld van dino’s en Neanderthalers. De vondsten van fossiele skeletten brachten hun fantasie zodanig op hol dat ze resulteerden in metershoge mozaïeken, muurschilderingen en boeken vol aquarellen van lang uitgestorven beesten. Die zogeheten paleokunst is nu bijeengebracht in een prachtig geïllustreerd boek getiteld Paleoart, uitgegeven door TASCHEN.
Hoogleraar paleontologie Jelle Reumer las en bekeek het boek en is te gast
Polderkoorts
Decennialang bepleitte Cornelis Lely de aanleg van een afsluitdijk. Na de overstroming van 1916, die een groot deel van het noorden onder water had gezet was de kogel door de kerk: de Zuiderzee moest verdwijnen. Maar één man bleef dapper verzet bieden. De eigenzinnige Eibert den Herder waarschuwde keer op keer voor de gevolgen die de aanleg van een afsluitdijk voor de Zuiderzee zouden hebben.
Journalist Emiel Hakkenes schreef het boek Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween en is te gast.