OVT

OVT 10 december 2017

De cafeetjes van vroeger raken op, net als de oude mannetjes die ze bevolken, aldus kasteleinszoon Midas Dekkers. Hij beschreef het ouderwetse bruine café in het boek Volledige Vergunning. Tegelijkertijd verscheen het historische kroegenboek De Amsterdamse herberg 1450-1800 van historicus Maarten Hell. Beiden zijn zondag te gast.

Verder o.a. de geschiedenis van Jeruzalem, communistische keukenstrijd, adoptieland Korea, de stille revolutie van 1917, Eichmann in Jeruzalem en in Tijdgeest het verhaal van John Wilkins, die een perfecte taal wilde creëren.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Hoofdstad Jeruzalem

De kogel is door de kerk: Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël en kondigt de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar de Oude Stad aan. Het besluit leidt tot consternatie in de Arabische wereld. Maar hoe zit het eigenlijk met Jeruzalem. De joden claimen de stad, maar zo ook de Arabieren, en zelfs voor de christenen is Jeruzalem de heilige stad.
Historicus en Jeruzalemkenner Piet Leupen komt praten over de conflicten rond de aloude heilige stad en over Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

 

Communistische keukenstrijd

Voor de Sovjets was de keuken een belangrijk front in de strijd voor de opbouw van de communistische heilstaat. Het kleinburgerlijk huisvrouwenbestaan moest worden afgeschaft, vrouwen dienden zichzelf van de ketenen van de keukenslavernij te bevrijden en en passant de levensstandaard van de Sovjetburgers op te krikken met voedzame waren. Om deze keukenstrijd in kaart te brengen bestudeerde kersvers Ruslandkundige Olav Hofland communistische kookboeken, koelkastbouwpakketten en wetenschappelijk verantwoorde weck-instructies. Hij schreef de masterscriptie Cooking towards communism en won hiermee afgelopen week de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis 2017.
Olav Hofland is te gast.

 

Column

De column is deze week van Philip Freriks.

 

Tijdgeest: John Wilkins en de perfecte taal

London, 1668. De geleerde John Wilkins legt de laatste hand aan een nieuwe, zelfverzonnen taal. Een taal met een megalomaan doel: een einde maken aan alle verwarring en onenigheden die er in zijn tijd heersen. Belangrijke denkers als Leibniz, Bacon en Locke kijken vol verwachting uit naar het resultaat. Maar het opheffen van de Babylonische spraakverwarring blijkt lastiger dan gedacht.
Met taalwetenschapper Mark Dingemanse van het Max Planck Instituut voor psycholinguistiek en taalfilosoof Jaap Maat van de Universiteit van Amsterdam.

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest
Lees hier het interview met Julie Blussé over Tijdgeest uit de VPRO Gids.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer. 

Adoptieland Korea

Ze was net twee jaar oud en vloog vanuit een kindertehuis in Seoul naar adoptieland Nederland, om hier op te groeien. Eenmaal journalist keerde Anouk Eigenraam terug naar haar homeland, leerde haar biologische familie kennen en haar moederland. In haar boek Welkom in adoptieland doet ze verslag van een persoonlijke zoektocht, maar verdiept ze zich ook geschiedenis van het adoptiewezen.
Anouk Eigenraam is te gast.

De stille revolutie van 1917

Het was toch een uitruil: de christenen aanvaardden het algemeen mannenkiesrecht en kregen er van de liberalen en socialisten de financiële gelijkstelling van het bijzonder onderwijs voor terug. De zogenoemde pacificatie van 1917, nu precies 100 jaar geleden, ging als koehandel de geschiedenisboekjes in. Ten onrechte, het was ‘een stille revolutie’, die vergeten burgers van orthodox christelijke snit -- dompers in liberale ogen – toegang gaven tot de natie Nederland. Dat althans schrijft publicist en voormalig minister Ernst Hirsch Ballin in zijn e-book De stille revolutie van 1917.
Ernst Hirsch Ballin is te gast
 

Café van vroeger

De cafeetjes van vroeger raken op, net als de oude mannetjes die ze bevolken, aldus kasteleinszoon Midas Dekkers. Hij beschreef het ouderwetse bruine café in het boek Volledige Vergunning. Tegelijkertijd verscheen het historische kroegenboek De Amsterdamse herberg 1450-1800 van historicus Maarten Hell.
Beide auteurs komen praten over de kroeg als historisch centrum van het geestrijke openbare leven.

Het Laatste Woord: Eichmann in Jeruzalem

Deze week geen Spoor Terug-documentaire, maar een aflevering van de OVT-podcastserie Het Laatste Woord, een serie over boeken die geschiedenis maakten. Lees hier meer over deze serie en hoe u deze kunt beluisteren.

We wisten het zeker: de nazimoordenaars waren gedegenereerde half-mensen. Niet dus, liet Hannah Arendt zien in haar boek Eichmann in Jeruzalem. Historica en Arendt-kenner Merel Boers legt uit waarom de klassieker over ‘de banaliteit van het kwaad’ nog altijd actueel is.