OVT

OVT 2 juli 2017

Met o.a. dwepen met het roemrijke verleden, Srebrenica, Suske en Wiske en de stuitende stereotiepen, de invloed van de Nederlandse pers op de Surinaamse politiek, overlijden van hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad Frans Smits, columnist Cynthia McLeod, en hebben ook de Nederlanders een “stolen generation” veroorzaakt in de koloniën? In Het Spoor Terug: Onze Oranje-vrouwen, een geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Srebrenica

De Nederlandse staat is gedeeltelijk aansprakelijk voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica in 1995. Zo oordeelde deze week het gerechtshof in Den Haag. Dutchbat zou tijdens de evacuatie van de compound ernstige fouten hebben gemaakt, met als gevolg dat er 350 mannen uit de rijen van moslim-evacuees zijn gehaald en vermoord. Maar waardoor ging het ook weer eens verkeerd die eerste tijd in Srebrenica.
Schrijver en destijds correspondent in Belgrado Frank Westerman is te gast.

Suske en Wiske en de stuitende stereotiepen

De nieuwste Suske en Wiske wordt ontsierd door een plaatje van een zwarte man met karikaturaal dikke lippen die ook nog eens wellustig omkijkt naar de borsten van een mythische vrouw. Er is, kortom weer gedoe in stripland België dat al een lange sliert van ouderwets racistische afbeeldingen met zich mee draagt. Ook de Congolezen in ‘Kuifje’ en Petoetje in ‘Nero’ werden eens afgebeeld met een soort rookworst-vormige lippen. En dat terwijl onze Sjimmie, uit Sjors en Sjimmie in de jaren zeventig zijn brabbeltaaltje en gouden oorringen inruilde voor Algemeen Beschaafd Nederlands en nette kleine oren.
Stripkenner Geert de Weyer licht het Belgisch ‘stripracisme’ toe.

column

Cynthia McLeod is de columnist deze week.

Onze pers en Suriname

Bouterse was een schurk in de Nederlandse media, zijn tegenstander Ronnie Brunswijk, de vrijheidsstrijder in drugs, werd onderwijl in de krant en op televisie neergezet als een held. Onze media zouden aldus bijgedragen hebben aan de spanningen in de voormalige kolonie. Dat althans is het verwijt dat in Suriname regelmatig te horen is over het veronderstelde neokoloniale feilen van de vaderlandse pers. Ellen de Vries schreef Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars.
Ellen de Vries is te gast.

De Nederlandse “stolen generation”?

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo wist ook de kolonisator maar al te goed. Als onderdeel van koloniale beschavingsprojecten werden daarom in Noord-Amerika en Australië kinderen bij de inheemse bevolking weggehaald en in Christelijke kostscholen of adoptiegezinnen heropgevoed. Later kwamen die kinderen bekend te staan als de stolen generation. Maar hoe zat dat eigenlijk in de Nederlandse koloniën? Is daar ook zoiets gebeurd?

Dat is de vraag die centraal staat in een groot onderzoeksproject dat kersvers hoogleraar politieke geschiedenis van gender aan de UvA Geertje Mak heeft opgezet. Zelf doet ze al enige tijd onderzoek naar de situatie in Nederlands Nieuw-Guinea.
Geertje Mak is te gast

 

Hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad overleden

Afgelopen dinsdag overleed onverwacht de hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad Frans Smits. Frans Smits was een van de oprichters van het blad en maakte er een gezaghebbend populair historisch tijdschrift van. Daarnaast was hij ook de initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis, De Libris Geschiedenisboekenprijs, de Nationale Geschiedenisquiz op televisie, en ook was hij de man achter het blad ‘Maarten’.
Maarten van Rossem gedenkt de Joop van den Ende van de Nederlandse geschiedenis.

Dwepen met de Oudheid

Als je mee wilde tellen in de late middeleeuwen of in de zestiende eeuw deed je alsof je als dorp, stad, land of streek diepe wortels had in verre tijden. Bij voorkeur stamde je land of volk uit de Oudheid. Zo hielden wij ons in de zestiende en zeventiende eeuw voor rechtstreeks afstammelingen van Germaanse koningen, en ontwikkelden de Bataafse Mythe. In andere streken deed men soortgelijks. De historicus Karel Enenkel en Koen Ottenheym schreven er het boek Oudheid als ambitie over.
Koen Ottenheym is te gast. 

Het Spoor Terug: Onze Oranje-vrouwen

Bij een EK of WK liggen de wuppies en vuvuzela’s al weken van tevoren klaar en elk café in elk gat, dorp of stad kleurt Oranje. In de aanloop naar het EK Vrouwenvoetbal valt een dergelijk dolzinnig enthousiasme nergens te bespeuren. Vrouwelijke voetballers en vrouwenvoetbal zijn, kortom, in Nederland nauwelijks zichtbaar. Terwijl onze dames in tegenstelling tot onze heren onze nationale trots hooghouden. Zij gaan dat doen vanaf 16 juli op het EK, ook nog eens in eigen land. Wies Bakker dook in de historie van het vrouwenvoetbal dat lang door de heren der schepping werd tegengewerkt. Ze maakte voor Het Spoor Terug de documentaire ‘Onze Oranje-vrouwen’.​