2016 was het jaar van de popicoondoden. Maar ondertussen gingen als elk jaar ook weer schrijvers, politici, journalisten en andere mensen ter ziel. Reden dus voor het jaarlijkse requiem voor hen die ons verlieten. Een terugblik op onder meer leven en betekenis van Margot Honecker, Nancy Reagan, Piet Steenkamp, Henk Hofland, Cees Fasseur en vele anderen.
Met publiciste Tamarah Benima en historici Wim Berkelaar en Bart Funnekotter
Aanstaande zondag in OVT
In Memoriam
Met o.a. ons jaarlijks "In Memoriam": een terugblik op onder meer leven en betekenis van Margot Honecker, Nancy Reagan, Piet Steenkamp en vele anderen. Daarnaast in Het spoor terug deze week een documentaire over Donald de Marcas, de na-oorlogse stem van de Nederlandse radio.
trump en de grondwet
20 januari wordt Donald Trump de president van Amerika. Een man die een grondoorlog tegen IS overweegt, martelen als verhoortechniek wil herinvoeren, onvoorspelbaarheid als een deugd ziet in internationaal handelen en over kernwapens zei: “Als we ze hebben, waarom zouden we ze dan niet gebruiken?” Maar geen zorgen, zo zeggen veel commentatoren, want de Amerikaanse president is in zijn militaire handelen gebonden door Amerika’s voortreffelijk constitutioneel rechtssysteem.
Volgens Reijer Passchier kunnen we daar echter niet op rekenen. Hij is docent vergelijkend constitutioneel recht aan Universiteit Tilburg, en verbonden aan het project nederlandrechtstaat.nl. Volgens hem is de betekenis van Amerika’s grondwet op militair gebied de afgelopen decennia zodanig uitgehold dat Trump straks geheel eigenhandig kan handelen.
Reijer Passchier is te gast
het spoor terug: radiomannetje
In onze wekelijkse documentaire het Spoor Terug: het mannetje van de radio, oftewel het levensverhaal van Donald de Marcas, de na-oorlogse stem van de Nederlandse radio. Marcas overleefde als joodse jongen de oorlog in de onderduik, werd zonder het zo gepland hebben de man van de hoorspelen en de stem van het nieuws.
Een documentaire van Gerard Leenders