OVT

OVT 25 september 2016

Met o.a. Hedy d'Ancona en Monique Leyenaar over de geschiedenis van vrouwelijke ministers, de dood van ´s werelds beroemdste exorcist en een discussie over het bijzonder onderwijs. Paul van der Gaag maakte voor Het Spoor Terug de documentaire Gladiatoren, helden van het colosseum?

onze vrouwelijke excellenties

Ze was in 1956 de eerste vrouwelijke minister, want er moest nog een vrouw bij. Maar Marga Klompé blies de heren onder tafel en was vervolgens 15 jaar minister. En na haar kwamen er meer: Til Gardeniers-Berendsen, Ien Dales, Els Borst, Neelie Kroes, Hanja Maij-Weggen en natuurlijk Irene Vorrink, om er slechts een paar te noemen.

Historica Monique Leyenaar beschreef in Hare Excellentie: 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland hun politieke levens. Zij is te gast, samen met voormalig minister Hedy d’Ancona.

fout in de koude oorlog

Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude oorlog? Het linkse dwepen met Stalin, Mao, Fidel en Che was fout, maar het rechtse verdedigen van de dictaturen van Franco en Salazar evenzo. En dan zwijgen we nog over Amerika’s oorlog tegen Vietnam, die zowel foute bijstand als foute tegenstand opriep. Luns deugde niet volgens linkse normen, Joris Ivens niet volgens rechtse normen.

Historicus Martin Bossenbroek bestudeerde de gepolariseerde jaren en schreef  Fout in de koude oorlog. De auteur is te gast.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

albert helman

Een schrijver die vooraan in de rij stond bij de katholieke emancipatie, die in de Spaanse burgeroorlog tegen Franco vocht en ook nog eens in het verzet zat, moet wel een bijzonder iemand zijn. En zeker als hij ook nog eens politicus en minister was in het Suriname van vóór de onafhankelijkheid. Zo’n iemand was Lou Lichtveld, bekend onder zijn schrijversnaam Albert Helman.

Michiel van Kempen schreef zijn biografie Rusteloos en overal. Het leven van
Albert Helman
, en is te gast.

exorcist overleden

Hij was tegen yoga omdat het tot het bijgeloof van het hindoeïsme zou leiden en hij was tegen Harry Potter omdat het kinderen deed geloven in zwarte magie en tovenarij. Zelf dreef hij ondertussen duivels uit en was hij de beroemdste exorcist van deze eeuw. Gabriele Amorth overleed deze week op 91-jarige leeftijd.

Katholiekenkenner Paul van Geest komt vertellen over de duiveluitdrijver van het Vaticaan.

stelling: bijzonder onderwijs niet van deze tijd

Sinds de problemen op de zogeheten Gülenscholen laait een bijna honderd jaar oude discussie over het bijzonder onderwijs weer op. In 1917 werden openbare en bijzondere scholen financieel gelijkgesteld. Sindsdien is er een enorme verscheidenheid aan scholen ontstaan op basis van godsdienst, wereld- of mensbeschouwing: van christelijk tot antroposofisch en islamitisch. Volgens critici leidt dit cafetariamodel echter tot etnisch verzuild onderwijs - de SP noemde het bijzonder onderwijs zelfs een vorm van ´subsidie van segregatie´.

Reden om deze maand in de rubriek De Bezeten Wereld te discussiëren over de stelling: ‘Het bijzonder onderwijs is niet meer van deze tijd’.
Met historicus Willem Melching en journaliste Elsbeth Etty.

het spoor terug: gladiatoren, helden van het colosseum?

We kennen allemaal de gladiator uit de film The Gladiator. Onoverwinnelijk, rechtschapen en eerlijk. In werkelijkheid waren de gladiatoren vaak overwonnen barbaren die alles probeerden om in leven te blijven, tot aan het doden van de tegenstander toe. De Britse historicus Michael Grant plaatst de Romeinse amfitheaters zelfs op één lijn met de vernietigingskampen van de nazi’s. Waren de gladiatoren nou helden of slachtoffers?

Paul van der Gaag ging naar Campanië en Rome en reconstrueerde voor Het Spoor Terug een harde werkelijkheid van bloed en geweld.