We zitten middenin de Boekenweek 2024 met het thema: Bij ons in de familie. Veel schrijvers onderzoeken via familiegeschiedenissen het verleden, en daar zijn veel prachtige historische verhalen uit voortgekomen. Hieronder een kleine selectie uit het archief met gesprekken die ons zijn bijgebleven.

Familiegeschiedenis en het schrijverschap

Schrijfster en actrice Nazmiye Oral, journalist en schrijver Asis Aynan en de schrijver Ernest van der Kwast praten over familiegeschiedenis en hoe die geschiedenis zijn weerslag heeft op hun werk. Van alle drie is in ieder geval één van de ouders afkomstig van buiten Europa. Hoe bepalend is dat voor hun schrijverschap geweest? En kan je ooit loskomen van een andere culturele achtergrond?

Luister hier terug.

Het kleedje voor Hitler

Historicus Bas von Benda-Beckmann raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Op zijn dertiende kwam hij er per toeval achter dat zijn oudtante de weduwe van Alfred Jodl was, Hitlers trouwste generaal. Daarna ving hij steeds meer flarden op over het naziverleden van zijn familie.

Hij begon ze te verzamelen en hoorde bepaalde verhalen met scepsis aan. Wat is er bijvoorbeeld waar van het gerucht dat zijn familie een tafelkleed aan Hitler heeft geschonken? Hij besloot zijn familiegeschiedenis uit te pluizen en schreef er een boek over getiteld Het kleedje van Hitler.

Luister hier terug.

 

Het verhaal van je grootvader

Op zoek naar het verhaal van je grootvader. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans en de Nederlandse auteur Paul Scheffer schreven beide een roman over hun grootvader. Twee door de wereldoorlogen getekende levens van mannen die hun leven het liefst aan schilderkunst of literatuur hadden gewijd.

Luister hier terug.

 

Wie zijn mijn voorouders?

‘Wij zijn hier, omdat jullie heel lang daar zijn geweest.’  Met die woorden legde Wonny Stuger vaak uit hoe haar Surinaamse gezin in Katwijk was beland. Het zinnetje vormt de rode draad van de verhalen die drie journalisten van de Volkskrant optekenden in hun boek Wie zijn mijn voorouders. Daarin onderzochten Fleur de Weerd, Elsbeth Stoker en Ianthe Sahadat hoe het koloniale- en slavernijverleden doorwerkt in de levens van mensen nu.

Luister hier terug.

Sana Valiulina over ‘Wortel en tak’

In het essay ‘wortel en tak’ volgt Sana Valiulina het spoor van haar vader, voordat hij haar vader werd. Dit brengt haar tot diep in het Oeral-gebergte.

Luister hier terug.