In 1974 opende het eerste Blijf van m'n lijf-huis. De eerste plek waar vrouwen met hun kinderen heen konden vluchten, weg van hun gewelddadige mannen. Dat is nu 50 jaar geleden, en daarom maakte Christianne Alvarado de radiodocumentaire 'Het probleem de wereld in'. Die is hieronder te beluisteren, samen met bijzondere verhalen uit het VPRO-archief over Blijf van m'n Lijf en Amsterdams feminisme in de jaren '70.

'Mishandeld door man of vriend.. je kunt weg, als je wilt'. Die tekst stond op het eerste affiche waarmee de gloednieuwe stichting Blijf van m’n lijf zich 50 jaar geleden bekend maakte. Zes vrijwilligsters, waaronder drie studenten, zagen een probleem dat niet erkend werd: geweld tegen vrouwen. Ze kraakten een pand op een geheim adres en openden de deuren. Binnen enkele weken zat het pand vol met vrouwen en kinderen die leden aan dat ‘niet-bestaande’ probleem, en in de jaren die volgden openden tientallen Blijf van m’n lijf-huizen de deuren. Tegenwoordig zijn er tientallen huizen waar vrouwen en mannen die mishandeld worden heen kunnen vluchten. 
 
Programmamaker Christianne Alvarado reconstrueert het begin van dit instituut in de radiodocumentaire ‘Het probleem de wereld in. 50 jaar Blijf van m’n lijf’. Te horen zijn Anita Aerts, Marga van Rijen, Noor van Crevel en Winifred Krekel, en ooggetuiges van het eerste uur; Jolanda Vader en Sylvia van de Blijf-groep. 

Het interview met Noor van Crevel uit het archief van Atria is gedaan door Josien Pieterse. Met dank aan Flora Vallenduuk van Atria, archief voor vrouwengeschiedenis, en Renée Römkens, emeritus hoogleraar gender-gerelateerd geweld. Lees hier het interview met Römkens over dit onderwerp in de VPRO Gids.

Blijf van m'n lijf in 1989

In 1989, toen Blijf van m'n lijf 15 jaar bestond, verbleven radiomakers Lida Iburg en Michal Citroen een week in een Blijf van m'n lijf-huis. De schrijnende reportage is terug te luisteren in de link hiernaast.

De stad was van ons

In de documentairefilm De stad was van ons vertelt Netty van Hoorn het verhaal van de  feministische beweging in de jaren zeventig in Amsterdam. We keren terug naar die vroege dagen waarin de normaliteit in twijfel werd getrokken, geworteld in een overwegend witte, door mannen gevormde samenleving. De stad was van ons, radicaal feminisme in de jaren '70 biedt een mooi inkijkje in de context van Amsterdams feminisme waar Blijf van m'n lijf onderdeel van uitmaakte.

Alle vrouwen zijn lesbisch..

In de audiodocumentaire over het 50-jarige jubileum is Blijf van m'n lijf-oprichtster Noor van Crevel te horen. Zij was ook een van de krachten achter de radicaal-feministische groep 'Paarse September'. Julie Blussé maakte in de OVT-podcast Tijdgeest een aflevering over deze groep: 'Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve die het nog niet weten'.

Het Spoor Terug: Blijf van m'n lijf Nijmegen

In 2006 maakte Michal Citroen een tweedelige documentaire over 30 jaar Blijf van m'n lijf in Nijmegen:

Dertig jaar geleden streden ze zij aan zij voor de oprichting van een Blijf van mijn Lijfhuis. Dertig jaar geleden kwamen ze samen toen huiselijk geweld nog taboe was en zij vonden dat vrouwen voor, door en met elkaar dat taboe moesten doorbreken. Dertig jaar later zijn ze nog samen voor hun maandelijkse eetgroep.