In de concurrerende politiek van de jaren 90 moest Zjirinovski zijn best doen om de aandacht te trekken. Daarbij baande hij nieuwe paden. Hij beklom het politieke podium met opvallende vlinderdasjes om, tierde en schold, maakte reclamespotjes voor op tv en baarde opzien met omstreden uitspraken. In 1993 liet hij zich uit over de uitbreiding van de Russische invloedssfeer in het Midden-Oosten met het commentaar dat ‘de Russische soldaat zijn laarzen zal wassen in de Indische Oceaan.’
De trieste realiteit is dat we ons vandaag niet meer verbazen over zulke retoriek en het achterliggende idee van een groot Russisch imperium. Dertig jaar geleden deed dit patriottistische nationalisme nog hoofden draaien, hoofden van mensen die zich gekleineerd voelden in de post-communistische maatschappij. Zjirinovski richtte zich tot iedereen die zich in zijn verhaal wilde herkennen. ‘Wij zijn voor de Russen, voor de armen,’ was zijn lege maar effectieve leus. Vóór de Russen betekende ook tegen het buitenland. Tijdens een parlementair debat over internationale handel gromde Zjirinovksi boos: ‘Rusland heeft geen Coca-Cola nodig, maar kvas!’ Die uitspraak werd vervolgens verwerkt in een succesvolle reclamecampagne voor deze traditionele bruisende drank die in Rusland veel gedronken wordt.
‘Rusland, je bent gek geworden!’
Veel politieke analisten en journalisten zagen Zjirinovski in die eerste jaren van de concurrerende politiek als een clown. Maar daarmee onderschatten ze de kracht van zijn populistische retoriek. Bij de eerste Russische parlementsverkiezingen in 1993 profiteerde Zjirinovski maximaal van de maatschappelijke onvrede en werd zijn LDPR onverwacht de grootste partij in de Russische Doema. Op de bijeenkomst waar die verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt sprak de beroemde schrijver Joeri Karjakin de zaal toe. Hij feliciteerde Zjirinovski met zijn overwinning, maar richtte zich vervolgens door de microfoon tot de rest van het land met een wanhopige boodschap: ‘Rusland, denk nog eens na, je bent gek geworden!’
Zjirinovski was de leider van het ‘gek geworden’ Rusland, aldus Ruslan Aysin in het artikel van Radio Svoboda. Hoewel hij nooit meer zo succesvol uit de verkiezingen zou komen als toen in 1993, bleef Zjirinovski met zijn LDPR een constante factor terwijl het Kremlin echte oppositie uit de weg ruimde. Kritische politici, onder wie ook Boris Nemtsov, werden koelbloedig geëlimineerd. De laatste jaren klonk Zjirinovski’s boodschap steeds meer als achtergrondmuziek bij een groter verhaal. Behalve Zjirinovski riep ook Poetin dat hij opkwam voor het vernederde Rusland dat op haar knieën was gedwongen, en Poetin riep luider. Zjirinovski’s verhaal raakte ingebakken in het politieke systeem. Aysin formuleert het als volgt:
De hele nationale politieke freakshow is een collectieve Zjirinovksi geworden, die oproept tot doden en moorden, tot het gooien van bommen op Oekraïne en Istanbul, die de Noordelijke Kaukasus wil omspannen met ijzerdraad en in eigen land de dictatuur van Vladimir Poetin wil vestigen.