Masood startte in 2020 voor Metropolis vanuit Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Vanuit daar maakte hij verschillende reportages maakte over zowel Afghanistan als Iran. Zo berichtte hij over hoe Iraniërs tijdens de coronacrisis omgaan met huidhonger, en legde hij het sportregime van de Afghaanse fitgirl Fatima vast. Inmiddels woont onze correspondent in Falkenberg, Zweden. Het liefst maakt hij reportages over sociale onderwerpen, zoals praten met de doden. Masood hoopt zich door te kunnen ontwikkelen als documentairemaker.
Masood is een van onze correspondenten in Afghanistan, Iran en Zweden. Kijk hier enkele van zijn verhalen.
Vakantie
2021
Correspondent Masood gaat met zijn Afghaanse familie op traditionele campingvakantie in hun nieuwe thuisland Zweden. Terwijl ze genieten van zelfgemaakte kebab krijgen ze het nieuws dat de Taliban oprukt in Afghanistan. Ook al sta je met je familie met lekker eten op een Zweeds strand, sommige zorgen zijn te zwaar om zomaar even weg te laten waaien.
Tienjarigen
2021
Het is voor de meesten al even geleden, het jaar dat we tien werden: altijd zomer, altijd buiten, nog geen puistjes, geen examenstress, geen tropenjaren, geen geldzorgen. Correspondent Masood interviewt zijn tienjarige zoontje Arastoo. Zij zijn van Afghanistan verhuisd naar Zweden. Arastoo moet daarom Zweeds leren praten en lezen. Zijn wereld is veel veranderd, want in Afghanistan had hij geen stroom en hoorde hij constant bommen door de Taliban.
Praten met de doden
2021
Nu de dood door corona nadrukkelijker in ons leven aanwezig is, staan we stil bij het verdriet van mensen die een geliefde missen en het contact met hen proberen te behouden. In Iran volgt correspondent Masood een moeder die haar zoon verloor in de oorlog in Syrië. Op de begraafplaats in Teheran probeert ze zijn nagedachtenis in ere te houden.
Bekijk de reportage ook op YouTube, waar Masood zelf in de reacties aanwezig is om je vragen te beantwoorden.
Donald Trump
2020
In Kabul vond Masood een vader die zo'n groot voorbeeld neemt aan Donald Trump dat hij zijn zoontje letterlijk naar de president heeft vernoemd: zijn voornaam is Donald Trump. Dat ze daarom niet veilig zijn voor bijvoorbeeld de Taliban neemt hij op de koop toe.
Huidhonger
2020
Nu we geacht worden op afstand van anderen te blijven, wordt het tekort aan aanraking sommigen pijnlijk duidelijk. Correspondent Masood vond in Mashhad het verhaal van een oma die in een kelder achter glas in preventieve quarantaine zit. Haar kinderen en kleinkinderen hebben haar in maanden al niet kunnen knuffelen. Vanachter de binnenplaats proberen de spelende kleinkinderen oma op te vrolijken.
Fitgirls
2020
Nog niet zo lang geleden was het voor veel vrouwen op de wereld taboe te sporten. Maar anno 2020 struikel je in stadsparken van Lima tot Tokyo over de clubjes bootcampende fitgirls. In Kabul wordt het toch afgeraden om op straat te hardlopen, vooral door de mannen. Zij vinden dat het niet veilig is voor vrouwen. Correspondent Masood vond hardloper Fatima, die de hardloopbond verliet vanwege seksisme en nu haar straten strategisch uitkiest om haar hobby toch te kunnen uitoefenen.