Het gerecht makreel roken komt uit aflevering 4 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met makreel uit Egmond aan Zee.
Warm roken is zo gepiept, want te lang roken is namelijk vies: dan smaakt uw eten naar een asbak. Als u niet zeker bent of uw eten gaar genoeg is, kunt het u altijd nog nagaren in de oven of bakken in de pan.
U moet hier een beetje handigheid in krijgen, dan zult u merken dat vettere vissoorten, grotere stukken vlees of stevige groenten, lang moeten roken: zeg 30 minuten en lichte, kleine dingen maar heel kort: soms is 5 minuten al genoeg! Zo’n rookoventje is best duur, maar u maakt ’m voor bijna niks thuis na. Gebruik rookmot, dat u in een keukenartikelen winkel kunt kopen maar u kunt ook gedroogde kruiden, thee of specerijen gebruiken. Probeert u maar wat uit. gedroogde Laurier en jeneverbes(takken) kan ook nog.