Het hoofgerecht geblakerde spitskool met garum en bruine boter komt uit aflevering 2 van seizoen 2 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met onder andere zelfgefermenteerde vissaus, en palmkool van Wim. Dit recept is voor 2 personen.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Geblakerde spitskool met garum en bruine boter.
ingrediƫnten voor geblakerde spitskool met garum en bruine boter
- 1 el olijfolie
- 1/2 middelgrote spitskool of witte kool, buitenste lelijke bladeren verwijderd
- ca. 4 el boter op kamertemperatuur
- een paar takjes dragon en platte peterselie (bij elkaar ca. 20 g)
- ca. 2-3 el vissaus of garum
- 2 tl cider, appel- of witte wijnazijn
- evt. zout en zwarte peper
- 1 el fijngehakte dragon
aan de slag
Verhit de olie in een middelgrote, liefst gietijzeren- of zwaar stalen koekenpan op middelhoog vuur en leg de gehalveerde kool met de gesneden kant naar onder in de pan. Bak hem, zonder aan te raken, 10-15 minuten, tot de onderkant mooi geblakerd is. Draai het vuur dan ietsje lager, voeg de helft van de boter toe en schud de pan om de boter rondom en onder de kool te krijgen. Wanneer de boter gesmolten is en schuimt, til dan de koekenpan naar u toe en schep de boter over de kool. Zorg dat het overal komt. Doe dit een halve minuut achter elkaar. Laat de kool nu 3 minuten verder bakken en herhaal de handeling dan minstens twee keer opnieuw. Als de boter in de pan te bruin wordt, voegt u opnieuw een klontje boter toe. Prik met een breinaald of stalen satéprikker in de kern van de kool: is hij al gaar? De pen moet er moeiteloos doorheen gaan. Is dat niet het geval, laat de kool dan nog even doorgaren. Blus de pan af met de garum of vissaus. Besprenkel de kool met appelazijn, proef op zout en peper, bestrooi met de dragon en dien op.