Het hoofdgerecht farinata komt uit aflevering 9 van seizoen 2 van Koken met Van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten bereidt met kikkererwten.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht farinata.
ingrediënten voor de farinata
- 250g kikkererwtenmeel
- 4 el olijfolie, plus extra voor het bakken
- zout en zwarte peper uit de molen
- een paar takjes rozemarijn, fijngehakt
- ca. 500 ml water
ingrediënten voor erop
- 1 flinke ui, in ringen
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 500g wilde spinazie, de dikste stelen verwijderd en schoon
- 50g verkruimelde feta
- 3 el olijfolie
- zout en zwarte peper uit de molen
- 2 farinata
aan de slag
Maak de farinata
Meng alle ingrediënten met een garde tot een dun beslag. Als er kleine klontjes in zitten is dat niet erg. Laat het beslag nu 2-3 uur op het aanrecht staan. Roer het dan nog eens door. Het moet nu glad zijn. U kunt het ook een hele nacht laten staan, dan gaat het beslag ietwat fermenteren en dat geeft een luchtigere koek.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een scheutje olijfolie in een zware koekenpan die in de hete oven kan. Giet een dunne laag beslag in de pan en draai snel zodat het beslag mooi uitvloeit. Laat de koek even stollen en zet de pan dan in de oven om in 10 minuten mooi gaar te worden. Wilt u er bijvoorbeeld kaas op kruimelen doe dat dan 3 minuten voor het einde van de baktijd.
Maak het beleg
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen in 7 minuten op middelhoog vuur uit tot ze zacht zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij. Voeg de knoflook aan de pan toe en dan de spinaziebladeren. Draai het vuur hoog zodat het vocht snel verdampt.
Schep een paar keer om tot het blad goed kan slinken. Bak even op hoog vuur zodat het vocht verdwijnt. Besmeer de farinata royaal met humus en / of kaas zoals blauwe kaas, feta, geitenkaas en beleg hem met de spinazie. Bestrooi met nog wat geraspte feta of andere kaas. En eventueel ook met geroosterde kekers.