Het hoofdgerecht chowder van schorseneren komt uit aflevering 11 van seizoen 2 van Koken met Van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten bereidt met asperges.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht chowder van schorseneren.
ingrediënten voor de chowder van schorseneren
- 1kg schorseneren
- sap van 1 citroen
- 2 sjalotten of uien, fijngehakt
- 1 klontje boter
- 2 laurierblaadjes
- 3 vastkokende aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes
- de blaadjes van een paar takjes verse tijm
- 1 glas droge witte vermout (zeg 150 ml)
- 1,5 l groente- of kippenbouillon
- 250 ml room
- maïs van 2 kolven
- snuf cayennepeper
- 1 bosje (platte) peterselie, gewassen en fijngehakt
- 1 bosje bieslook, fijngehakt
aan de slag
Schil de schorseneren, met handschoenen aan. Spoel ze af, snij ze in stukjes van 1,5 cm en leg ze in een schaal met water en citroensap tegen het verkleuren. Verwarm een grote zware pan en bak de uien in een klein lepeltje boter glazig, voeg tijdens het bakken de laurier en de tijm toe.
Voeg de stukjes schorseneer en de aardappels toe, bak ze even mee. Blus af met de vermout. Giet daarna de bouillon erbij. De groente moet nu onder staan, mocht dit niet zo zijn, voeg dan nog wat bouillon toe. Kook de aardappels in ongeveer tien minuten bijna gaar. Roer in de pan zodat sommige blokjes prakken en andere niet. De soep moet gebonden zijn, maar je moet ook ergens op kunnen bijten. Voeg de maïs aan de pan toe en laat 5 minuten zachtjes meekoken. Breng de chowder dan op smaak met zout en peper. Roer dan de room erdoor.
Laat nu minstens een uur staan om op smaak te komen. U kunt de soep nu ook in de koelkast tot de volgende dag bewaren. Verwarm de soep zachtjes voor het serveren, laat hem niet meer koken. Schep de soep in ruime kommen. Bestrooi met een snufje cayennepeper en rijkelijk met bieslook en peterselie.
Eet er knapperig brood bij.