Het hoofgerecht bruine bonenburgers komt uit aflevering 4 van seizoen 2 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met bruine bonen van de familie Smak, en aardperen van Henk. Dit recept is voor twee personen.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Bruine bonenburgers.
ingrediƫnten voor de bruine bonenburgers
- ca. 4 el olijfolie
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 teen knoflook
- 400g bruine bonen, voorgekookt en afgespoeld (of 2 blikjes)
- ca. 75g havermout
- klein bosje platte peterselie, gehakt (ca. 25g)
- 1 ei, losgeklopt
- zout en versgemalen zwarte peper
- 50g feta, verkruimeld
- 2 el boter
ingrediƫnten voor de salade
- plensje olijfolie
- 600g spinazie, schoon
- 2 rijpe tomaten, in de schil in kleine blokjes, de zaadlijsten eruit
- 50g feta verkruimeld
- 2 el kappertjes, fijngehakt
aan de slag
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op niet al te hoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend tot ze zacht is, een minuut of 2,3, doe de knoflook erbij laat nog een minuut meebakken. Laat ze afkoelen. Pureer 3⁄4 deel van bonen in de keukenmachine bijna glad. Voeg de gebakken ui toe en voeg vervolgens de havermout, de peterselie, het eitje, de knoflook, wat feta en peper toe en pulseer tot het net gecombineerd is, schep de resterende bonen er nu ook door. Verdeel in 4 porties en maak er met natte handen mooie hamburgertjes van.
Bak de burgers in een koekenpan in weinig olijfolie tot ze gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant. Voeg een paar kleine klontjes boter toe voor de smaak. Bak de spinazie in het aanhangende water in een hapjespan, voeg de tomatenblokjes en de kappertjes toe, breng op smaak met zout en peper. Verkruimel de feta erover.
Verdeel de spinazie over twee borden, leg er dakpansgewijs 2 burgertjes bij. Dien onmiddellijk op, eventueel met brood en met een grote salade erbij.