Het hoofgerecht brandade van makreel komt uit aflevering 4 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met makreel uit Egmond aan Zee. Dit recept is geschikt voor 6 personen.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Brandade van makreel.
ingrediënten voor de relish
- plukje saffraan
- 2 el. Rode wijnazijn
- ca. 150 ml olijfolie van goede kwaliteit
- 3 lekkere tomaten, zonder zaadlijsten, heel klein gesneden
- 1 el licht gekneusde roze peper
- 1 el tijmblaadjes
- het sap van een ½ citroen, naar smaak
ingrediënten voor de brandade
- 250 gram gerookte makreel
- 250 gram kruimige aardappels
- ca. 500 ml melk
- 2 eetl. crème fraîche
- 1 teen knoflook, geplet
- peper en zout
- een flinke scheut olijfolie extra virgine, naar smaak
- 2 eetl. peterselie, fijn gehakt
aan de slag
Maak de Relish. Verwarm de azijn heel kort, giet in een kom en laat de saffraan erin weken. Klop er dan in een dunne straal de olijfolie door tot het net gaat binden. Maak het sausje verder af met tijm, roze peper en citroensap. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Roer die door de saffraandressing. Breng met wat zout op smaak. Zet opzij.
Pluk de makreel en hak hem heel fijn. Kook de aardappels in ca. 20 min. gaar. Verwarm de melk tot hij warm is.Giet de aardappels af. Pureer ze het liefste met een pureeknijper en voeg zoveel melk toe als nodig is om een romige puree te verkrijgen. Pers de knoflook uit en roer die samen met de crème fraîche door de puree.
Schep voorzichtig de vis erdoor breng de brandade op smaak brengen met zout en peper. Giet er olijfolie bij om het smeuïg te maken. Schep de peterselie er op het laatst door.
Geef de brandade als voorgerecht. Leg er eventueel wat peperige sla bij zoals rucola, waterkers of zelfs babyspinazie naast, wanneer u het als hoofdgerecht wilt eten.
Schep er de tomatenrelish over en dien op met knapperig brood erbij.