Het hoofgerecht bokkestoof met voorjaarsgroenten komt uit aflevering 5 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met Bok uit Zoeterwoude. Dit recept is geschikt voor 4 personen en de bereiding duurt 2 uur.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Bokkestoof met voorjaarsgroenten.
ingrediënten
- 1 el Jamaïcaanse peper (piment)
- 1 gedroogde chilipeper
- 1 el korianderzaad
- ½ el komijnzaad
- ½ kaneelstokje
- 6 kardamompeulen
- 3-4 el olijfolie
- 4 flinke sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 stengels bleekselderij, in blokjes
- 3 pastinaken, in blokjes
- 500 gr vlees van jonge bok (nek, schouder en bil), in dobbelstenen
- geraspte citroenschil
- 2 blikken tomaten in blokjes (ca. 800 g)
- 600 ml lentebokbier
- zeezout
- 3 laurierblaadjes
- de schil van 1 kleine ingemaakte citroen, in dunne reepjes
- 1 blik artisjokharten of zeker 8 verse voorgekookte, door midden
- 400 gram gedopte tuinbonen
- grote bos peterselie
aan de slag
Rooster de specerijen kort in een droge koekenpan en vijzel ze zo fijn mogelijk, het is iets meer dan u nodig heeft, maar bewaar de rest voor een andere keer.
Verhit de olijfolie in een zware stoofpan. Voeg de sjalotten toe en bak ze op middelhoog vuur uit tot ze mooi glazig zijn, zeg 6 minuten. Voeg de knoflook toe en bak die al omscheppend een halve minuut mee. Voeg dan 1,5 eetlepel van het specerijenmengsel toe en bak die ook even mee uit.
Doe het geitenvlees erbij en laat het rondom bruinen. Doe de bleekselderij en de pastinaak erbij en warm de groenten al omscheppend door. Blus alles af met de gepelde tomaten uit blik en het bokbier.
Voeg zout toe en 3 laurierblaadjes, als het vlees nog niet goed onderstaat moet er nog een scheutje water bij.
Breng de stoof nu aan de kook, draai dan het vuur lager zodat het suddert en doe het deksel er bijna helemaal op. Laat de stoof nu 1 uur zachtjes stoven.
Voeg dan citroen, artisjokbodems, tuinbonen en peterselie toe en verwijder de laurier.
Laat alles nog 2 minuten garen en dien de stoof heet op in diepe borden met puree erbij of zelfgebakken brood.