Deze tomatensaus komt uit aflevering 2 van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met duizend tomaten in alle vormen, kleuren en maten!
Deze saus is een basissaus, geschikt voor soepen, sappen en sauzen.
Hier vind je het complete recept van tomatensaus.
Deze tomatensaus komt uit aflevering 2 van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met duizend tomaten in alle vormen, kleuren en maten!
Deze saus is een basissaus, geschikt voor soepen, sappen en sauzen.
optioneel:
Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Zet er een grote kom koud water naast, liefst met ijsklontjes.
Maak op de plaats waar het kroontje van de tomaat zat met een scherp mes een kruis in het vel.
Kook de ingekerfde tomaten per 4-5 stuks tegelijk ongeveer 1 minuut, schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze in het ijswater schrikken. Pel de velletjes eraf.
Hak de gepelde tomaten grof en doe ze in een ruime pan met zware bodem en breng ze aan de kook. U kunt nu knoflook naar smaak of wat basilicum toevoegen, maar het hoeft niet.
Draai zodra het kookt het vuur lager en sudder de saus zo lang u wilt.
Na 30 minuten heeft u een mooie verse tomatensaus, die op smaak gebracht kan worden met peper en zout en een scheutje olijfolie.
Deze is nu al lekker op de pasta.
Na anderhalf uur is de saus voller van smaak en lichter oranje van kleur.
Pureer de saus na de gewenste kooktijd met een staafmixer of in de blender.
De ingekookte saus is zalig als saus, soep of ijskoud en eventueel verdund met een beetje water als sap voor een Bloody Mary.
Voeg naar smaak verder groente, gehakt of wodka toe.
De tomatensaus kan ook worden geweckt in potten voor de winter.