Op IJsland kent iedereen elkaar. Het is een kleine gemeenschap van 300.000 mensen, die nauw met elkaar zijn verbonden en (bijna) alles van elkaar weten. Toch stelde niemand vóór de financiële crisis vragen, want iedereen pikte er een graantje van mee. Het kon niet op. Iedereen rijk!
De trotse bankiers organiseerden peperdure feesten, waarbij wereldartiesten voor miljoenen werden ingehuurd. IJslands bekendste regisseur, acteur en stand-up comedian Benedikt Erlingsson was erbij. Met schaamrood op de kaken geeft hij toe dat ook hij meeprofiteerde van de ongekende rijkdom, hoewel hij doorzag dat er iets niet klopte.
IJslands bekendste regisseur, acteur en stand-up comedian, Benedikt Erlingsson, werd ingehuurd op menig duur bankiersfeestje. Hij blikt terug op de hoogmoed in de top van de banken, vlak voor de val.
Olafur Hauksson
Jagen is een hobby van voormalig politiecommissaris Olafur Hauksson. Vanaf 2009 ging hij ook op bankiers jagen: hij werd benoemd tot speciaal openbaar aanklager voor de bankencrisis. Jarenlang deed hij onderzoek naar de veranwoordelijken voor de bankencrisis in IJsland.
Hauksson is verantwoordelijk voor het feit dat IJsland, als enige land, bankiers ter verantwoording riep en daadwerkelijk veroordeelden voor hun aandeel in de crisis.
Tegenlicht: De IJsland-ervaring
Hoe kon het in 2008 zo mis gaan in IJsland? In 2009, krap een jaar na de crisis, ging Tegenlicht op zoek naar antwoorden en sprak ondermeer met een econoom, een filosoof, een satiricus, een jonge activist, een visser en een koffiebarhouder. Elk hebben ze hun eigen verklaring.