De afleveringen van de podcast komen iedere vrijdagavond vanaf 25 mei online.
Abonneer je snel om niets te missen via ►iTunes, ►RSS-feed, ►Stitcher of luister via deze pagina.
Vanuit een naoorlogs Nederland blikt een hotelfamilie terug op de roerige tijd van het Interbellum. Groot of klein, alles leek zich af te spelen bij Schiller.
De afleveringen van de podcast komen iedere vrijdagavond vanaf 25 mei online.
Abonneer je snel om niets te missen via ►iTunes, ►RSS-feed, ►Stitcher of luister via deze pagina.
Hotelier en kunstschilder Frits Schiller omarmde zijn bijzondere gasten, voelde hen aan, voedde hen en deed alles om de gasten aan zich te binden. Hij schilderde velen die voorbijkwamen in zijn hotel.
We volgen de gebeurtenissen in het hotel vanaf het ontstaan vlak na de Eerste Wereldoorlog door de ogen van Frits Schiller, zijn vrouw actrice Corry Italiaander-Schiller, broer Hein en zuster Elsa. Zij vormen de kleine binnenwereld van een hotelfamilie die steeds overspoeld en overlopen wordt door de grote buitenwereld.
Het is een groteske en omvangrijke optocht qua clientèle bestaande uit bohemiens, artiesten kunstenaars zakenmensen politici, gevluchte artiesten uit Duitsland, vluchtelingen uit Oost-Europa, Duitse Weermacht en Canadezen gevolgd door binnenlandse strijdkrachten die het hotel uitwoonden en de trappen sleets maakten.
De afleveringen van de podcast komen allemaal online op 21 mei, in aanloop naar de eerste uitzending op de radio. Via NPO Radio 1 is het radiodrama ook te volgen.
In het nieuwe achtdelige VPRO-radiodrama Hotel Schiller worden wekelijks bij NPO Radio 1 in de nacht van vrijdag op zaterdag de ontroerende achtergrondverhalen verteld over Hotel Schiller.
De stemmen van de hoofdpersonen worden verzorgd door Marcel Hensema, Anneke Blok, Harry van Rijthoven en Maureen Teeuwen als ‘de Schillers’.
Op www.vpro.nl/hotelschiller is een interactieve illustratie beschikbaar waar men door op een personage te klikken toegang krijgt tot een verhaal, geluidsfragment of filmpje.
Hierdoor krijgt de bezoeker ook een echt beeld van hoe het hotel vroeger was, en is het hotel klaar om ontdekt te worden.
Het verhaal van Hotel Schiller start in de ingetogen jaren na de oorlog als het hotel, door tijd en gastenstromen versleten, inmiddels weer is gerenoveerd en is heropend. Maar de echte sfeer van vroeger wil nog niet echt komen. Aangedaan door wat zich allemaal heeft voorgedaan, blikken de Schillers terug naar vroeger, beginnend bij de opbouw van het hotel tot en met het moment waarop de Duitsers in het hotel zitten tijdens de oorlog.
Het art-deco Hotel Schiller opent in 1913 haar deuren op het beroemde Amsterdamse Rembrandtplein en wordt tijdens het Interbellum dé ontmoetingsplek voor kunstenaars, dichters, schrijvers en revueartiesten. Iedereen komt er om het leven te vieren na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog totdat het tij keert en de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.
Het initiatief voor Hotel Schiller komt van Georg Schiller die als Duits economisch emigrant naar Amsterdam vlucht en samen met zijn vrouw een dranklokaal uitbaat op het Damrak. Hier wordt bier en bratwurst geserveerd op Duitse wijze en Georg treedt op en zingt liederen. De kinderen worden opgevoed in de horeca en leren dat het leven hard en veeleisend is, maar krijgen van hun vader ook zijn liefde voor zijn vaderland, Wagner en Goethe mee. In eerste instantie kiezen ze ieder hun eigen pad. Dochter Elsa vlucht op jonge leeftijd in een huwelijk in Duitsland en is enkele jaren buiten beeld. Oudste zoon Frits zegt het horecaleven vaarwel en begint met schilderen. Maar vader Georg zet zijn wens om een eigen hotel te bezitten door en uiteindelijk koopt hij enkele panden aan het Rembrandtplein. Als hij onverwacht en erg jong sterft, staat zijn jongste zoon Hein er alleen voor. Hij haalt daarom zijn broer Frits erbij en samen weten ze alsnog de droom van hun vader te realiseren: Hotel Schiller is een feit.
Hotel Schiller is mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds.
Hotel Schiller is een productie van Marjolein Bierens. Zij schrijft voor theater, radio, film en opera. Voor haar radiodrama ‘Ik Zeeuws meisje' ontving zij in 2002 de Prix Europa. Nominaties voor andere radiodramastukken volgden. Veel van haar werk is vertaald en op buitenlandse zenders uitgezonden.