Atlete Dafne Schippers is de grote belofte voor Olympisch goud op de 200 meter sprint in Rio de Janeiro. Wilfried observeert haar als zij met haar coach Bart Bennema minutieus werkt aan haar snelheid.

coach

Bart Bennema traint Schippers sinds haar vijftiende. Wat kunnen we volgens hem de komende tijd van zijn pupil verwachten? ‘Een logisch vervolg zou zijn dat ze herhaalt wat ze gedaan heeft. Haar pr op de 100 meter is 10.81. Ze zal niet ineens 10.06 gaan lopen, maar misschien lukt het wel om onder de 10.08 te lopen. Op het WK liep ze de 200 meter in 21.63. Het zou mooi zijn als ze daar de komende tijd nog twee, drie keer onder loopt. Maar vergeet niet dat alles mee moet zitten om tot zo’n prestatie te komen: de vorm, de baan, het weer. Alles moet kloppen

We trainen vijf tot zes dagen per week. De zaterdag of zondag is vrij, en soms een woensdag. Rust is onderdeel van het geheel. De training is in principe gericht op het sprinten, maar ze traint ook op bijvoorbeeld verspringen en kogelstoten. Als we daar specifiek op zouden inzetten, zou ze binnen nu en twee jaar wellicht in staat zijn om verder dan zeven meter te springen, of vijftien meter te stoten, maar dat is niet het doel. Ze doet ook niet mee aan wedstrijden. Het is gewoon onderdeel van het trainingsprogramma. Dat is, zoals bij alle sport, primair gericht op herhaling. Dat vind je leuk of niet leuk. Tegelijkertijd probeer je als trainer ook variatie in de oefeningen te bedenken. Juist toppers moeten ook een beetje blijven spelen, zo blijft het leuk.’

eten met Dafne (en Sanne)

In de koffer die meeging naar Peking, zat voor acht kilo aan energierepen en eiwitshakes. Die waren na afloop van het WK op. Schippers is een zeer bewuste eter en heeft, samen met zus Sanne, zelfs een eigen foodblog: dafnelikes.com.

Sanne Schippers: ‘Dafne had eerst een diëtist maar daar was ze niet zo tevreden over, dus is ze zich een jaar of twee geleden zelf serieus in voeding gaan verdiepen. Op Facebook postte ze veel berichten over eten en daar kwamen altijd veel reacties op. Blijkbaar willen heel veel mensen weten wat ze eet. Ik kom zelf uit de mediahoek en ik ben al jaren bezig met koken en gezond eten, dus zijn we een half jaar geleden een blog begonnen. Dafne komt met de ideeën en de recepten en ik doe de tekst en de foto’s. Bij ons thuis ging het altijd al veel over eten, maar de laatste jaren zijn we steeds gezonder gaan eten. De koelkast van mijn ouders wordt steeds groener. Als m’n zusje thuis is, kookt zij vaak. De basis bestaat uit veel groenten, veel eiwitten en weinig koolhydraten en vlees. Een beetje Rens Kroes-achtig. Er zijn natuurlijk heel veel foodblogs, maar Dafnes positie is wel redelijk uniek. Dit komt ook echt vanuit haar zelf. De recepten zijn toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor topsporters. Dit is wel ongeveer wat Dafne lekker vindt, al zal ze er zelf misschien een schepje extra eiwitten bij doen.’

De foodblog van Dafne Schippers: dafnelikes.com

jurk

Trots dat ik morgenavond op het Sportgala een jurk mag dragen van @JANTAMINIAU! Welke kleur denken jullie?, tweette Schippers op 14 december 2015. De meeste volgers gokten op goud, maar het werd roze. Taminiau bood zelf zijn diensten aan. De couturier had weliswaar geen tijd om speciaal voor Schippers een jurk te ontwerpen, maar ze mocht een creatie van hem uitkiezen die vervolgens op maat werd gemaakt. Op de atletiekbaan is Schippers, in tegenstelling tot veel atletes, wars van uiterlijk vertoon. Voor haar geen ingewikkelde vlechtwerken, bungelende oorbellen en rood-wit-blauw gelakte nagels. ‘Ik ga niet meedoen met die gekkigheid’, aldus Schippers over haar soms kakelbont uitgedoste tegenstandsters.

premier

‘Wat wel grappig is, na m'n gouden 200 meter werd ik gebeld door Mark Rutte. Maar ik zat toen net bij de dopingcontrole. Ik heb ’m eerst weg moeten klikken. Niet dat ik nog aan het plassen was, maar ik was nog wel het een en ander over aan het gieten in een potje. Daarna belde hij nog terug. Het werd een relaxed gesprek. Hij feliciteerde me, vond het geweldig. Wat moet je daarna nog zeggen?’

doping

De zes blanke wereldkampioenes op de sprint hebben allemaal ooit verboden middelen gebruikt: vier atletes uit de DDR, een uit Rusland en een uit Oekraïne. Schippers moet zich voortdurend verdedigen tegen verdenkingen, mede vanwege haar in korte tijd fors toegenomen spiermassa. Ze onderwerpt zich aan vijftig tot zestig controles per jaar, waarbij een dopingcontroleur erop toeziet dat de urine haar blaas daadwerkelijk verlaat. Meestal gebeurt dat ’s ochtends vlak nadat ze wakker is. Schippers is nooit positief getest en noemt zichzelf honderd procent dopingvrij.

werk

verdiensten

Atleten die kans maken op een medaille in Rio hebben pech. NOC*NSF heeft de bonussen met vijftien procent verlaagd. Landen bepalen zelf de hoogte van de bonus. Wie als Kazachstaan Olympisch goud wint, krijgt 182.000 euro.

Medailles in Rio leveren de volgende bedragen op:

Goud – 25.500 euro (was 30.000)

Zilver – 19.125 euro (was 22.500)

Brons – 12.750 (was 15.000)

Een medaille op het WK atletiek is financieel interessanter.

Goud – 60.000 dollar

Zilver – 30.000 dollar

Brons – 20.000 dollar

Nieuw wereldrecord (evenaring telt niet mee)– 100.000 dollar

Prijzengeld is niet belastingvrij.

Wilfried de Jong

Op Tenerife had ik op straat de hele dag slechte benen gezien. Oude benen vooral, van Engelse bejaarden - of zeg je tegenwoordig senioren- die op het warme eiland verbleven om de winter door te komen. Wat een zielige onderstellen; futloos, spierwit, met een droge huid en spataderen. Maar nu keek ik naar de vorstelijke benen van Dafne Schippers. Ze lag op een massagetafel in het atletiek stadio van Tenerife. De snelste op de tweehonderd meter. De benen hadden een glanzende, lichtbruine toplaag. Onder de huid lagen de spieren uit te rusten van een ochtendje trainen. De fysiotherapeut masseerde een pijntje weg. Toen pakte hij een voet van Dafne en gaf er een ruk aan. Was dat been maar finaal losgeschoten uit haar heup. Ik had mijn twee arme stakkers zo een kwartiertje willen inruilen voor een wereldbeen van Dafne. Op naar de atletiekbaan, even voelen hoe het is om de snelste hinker op de tweehonderd meter te zijn.

bekijk ook...