Geschiedenis is geen set objectieve feiten, maar eerder een verzameling verhalen waarin de opvattingen van de vertellers doorklinken. Die vertellers zijn heel lang voornamelijk mannen geweest met weinig oog voor de invloed van vrouwen. Bovendien was die invloed niet altijd even zichtbaar. Soms bereik je meer als je in het verborgene werkt. Het meeste is natuurlijk niet bewaard gebleven, dus daarover zullen we nooit iets te weten komen. Maar er zijn uitzonderingen.
Neem bijvoorbeeld Elizabeth Stuart, bijgenaamd de Winterkoningin. Die bijnaam was eigenlijk een spotnaam, die ze kreeg omdat ze maar een enkele winter lang koningin van Bohemen was, waarna ze met haar man werd verjaagd. Het stel streek, inclusief omvangrijke hofhouding, neer in Den Haag, waar ze het huis mochten betrekken van Johan van Oldenbarneveldt, die een paar jaar eerder ter dood was gebracht. Plus het huis ernaast.
Het is misschien niet gek als je spilziek genoemd wordt, als je er een hofhouding van 223 mensen op na houdt, terwijl je op allerlei manieren door de staat gesubsidieerd wordt. Elizabeth is in de Nederlandse herinnering terechtgekomen als een soort nepkoningin die op kosten van anderen de bloemetjes buiten zette. Maar dat beeld is onterecht, zegt Nadine Akkerman, die de correspondentie van de Winterkoningin bestudeerd heeft: ruim 2500 brieven.