Ruben Terlou begint aan een nieuwe reis door China. Zijn startpunt is het grensgebied Binnen-Mongolië, waar klimaatveranderingen grote gevolgen hebben voor zowel veeboeren als mijnwerkers.

Aanhoudende droogte door klimaatverandering trekt een zware wissel op de levens van Mongoolse herders en mijnwerkers in het hoge noorden van China. Op het vergeelde grasland worden nog altijd paardenraces en worstelwedstrijden gehouden. Maar veel veeboeren worden gedwongen te verhuizen.

Ruben Terlou ziet hoe de mijnen het landschap vernielen en assisteert bij de operatie van een paard.

interactieve foto: De mijn

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China: in een reeks interactieve, zeer gedetailleerde foto's komen extra verhalen aan bod die niet of maar gedeeltelijk in de televisieserie voorbij komen.

Zo kun je nu met Ruben naar de rand van een immense steenkolenmijn reizen, om daar meer te leren over de herders, mijnwerkers en het dorre landschap van Binnen-Mongolië. Laat je leiden door Ruben of ga zelf op onderzoek uit, via de link hiernaast. De overige foto's vind je hier.

factsheet

steenkoolproductie
China is al jaren de grootste steenkoolproducent en -consument ter wereld. Bijna de helft van alle steenkool die jaarlijks wordt opgegraven, komt uit China en wordt daar ook verstookt. De voorspelling is dat de steenkoolconsumptie van China de komende jaren op ditzelfde peil blijft.

zeldzame aardmetalen
Behalve steenkool komen er ook veel zeldzame aardmetalen uit Mongolië. China is veruit de grootste exporteur van deze aardmetalen, die onmisbaar zijn voor de productie van smartphones en computers. In de stad Baotou staat sinds 1958 een grote fabriek waar de aardmetalen worden verwerkt, en sinds die tijd groeit er een meer vol giftige afvalstoffen.

bitcoinmijnen
Behalve fysieke mijnbouw wordt er in Mongolië ook bitcoin gemijnd. Dat klinkt minder belastend voor het milieu, maar schijn bedriegt. Nederlandse econoom Alex de Vries houdt een grafiek bij over het energieverbruik van bitcoin.

 

grotschilderingen
Mongolië heeft gelukkig ook iets in de grond zitten om vrolijk van te worden. Op de grens met provincie Ningxia bestaan duizenden prehistorische grotschilderingen van zo’n 10.000 jaar oud. Ze werden voor het eerst beschreven door een geoloog in de vijfde eeuw na Christus. 

Binnen-Mongolië
Binnen-Mongolië beslaat 12% van China’s totale oppervlakte. Toch woont er minder dan 2% van de Chinese bevolking.

dieren per inwoner
In 2016 woonden er meer dan 16 miljoen geiten (16.035.000) en bijna 42 miljoen schapen (41.743.000) in Binnen-Mongolië. Dat is 2,3 dieren per inwoner. 

temperatuurstijging
De gemiddelde temperatuur in Mongolië steeg met 2,1 graden celsius van 1940 tot 2009. In dezelfde tijd steeg de temperatuur in Nederland met 1,29 graden.

meer ontdekken

de bakermat van de Chinese beschaving, vervormd tot woestijn én weer hersteld

TEGENLICHT | GROEN GOUD

De Amerikaans-Chinese cameraman en ecoloog John D. Liu zet zich al ruim twintig jaar in voor het herstellen van beschadigde ecosystemen. Hij raakte daartoe geïnspireerd door het lössplateau, een natuurgebied middenin China dat over honderden jaren was vervormd tot een woestijn.
Sinds 1994 zet men daar alles op alles om het gebied weer te restaureren: op grote schaal zijn er bomen geplant en zo opnieuw groene oases gecreeërd.

Liu legde die transformatie vast en maakte daarop van ecosysteemherstel zijn missie: tegenwoordig reist hij de wereld over om hierover in gesprek te gaan met regeringsleiders en andere machthebbers.

Tegenlicht volgde Lui in de aflevering 'Groen Goud' (2012). Ga ook naar het vervolg, 'Groen Goud 2' (2015).

de situatie nu

China probeert actief verwoestijning tegen te gaan. Maar kan dat ook? Het programma om het lössplateau te herstellen lijkt in ieder geval succes te hebben.

In de animatie hiernaast zie je hoe de levende vegetatiemassa (NDVI staat in deze voor de Normalized Different Vegetation Index) in het gebied de laatste jaren toeneemt.

Bron beelden: ISRIC - World Soil Information