In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: verliefd op een robot, aan de hand van Her.

her (Spike Jonze, 2013)

In Her wordt Theodore in de nabije toekomst verliefd. Niet op een persoon, maar op een 'Operation System': software dat zo intelligent is dat het lijkt alsof je praat met een persoon. Dat levert natuurlijk wel problemen op, want hoe ga je om met intimiteit? Toch lijkt in de wereld van Theodore hij niet de enige te zijn die deze gevoelens heeft.

Kun je verliefd worden op een slim stuk software dat het karakter van een mens perfect kan nabootsen?

Bekijk hier een fragment van de film:

uitleg

Ja. Het hangt er vanaf hoe je verliefdheid definieert, maar dat we gevoelens kunnen ontwikkelen voor robots is inmiddels vastgesteld. Zo blijkt het robot-zeehondje Paro dementerenden erg goed te helpen bij eenzaamheid, en was het robothondje AIBO (1999-2006) een tijdje erg populair vanwege zijn vrij geavanceerde intelligentie - voor een robothond. Deze robots zijn nog altijd gebaseerd op vrij simpele programma’s met weinig leervermogen. De kunstmatige intelligentie is nog niet zo intelligent dat het gedrag en de gedachten van een mens nagebootst kunnen worden, dus zo ver dat we een relatie zullen aangaan met robots is het nog niet. De vraag is echter of dat nodig zal zijn, want de mens is snel geneigd om eigen emoties te projecteren op anderen, of op robots, waardoor onze mechanische maatjes toch erg menselijk lijken.