In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: half mens, half dier, aan de hand van Splice.

splice (vincenzo natali, 2009)

Een stel wetenschappers besluit hun onderzoek naar DNA-modificatie van dieren naar een hoger niveau te tillen door eigen, menselijk DNA te gebruiken. Het experiment naar mens-dier hybriden lijkt geslaagd en een superwezen wordt gecreëerd. In eerste instantie is het een wetenschappelijk primeur waar veel onderzoek naar gedaan kan worden, maar al snel blijkt dat het experiment zowel ethische als emotionele consequenties heeft.

Kan het menselijk DNA gecombineerd worden met dierlijk DNA om zo een superwezen te creëren?

Bekijk hier de trailer van de film:

uitleg

Ja, in principe kunnen we dierlijke genen inbouwen in het DNA van een menselijk embryo. Zo wordt in de optogenetica een lichtgevoelig eiwit uit een kwal ingebouwd in de hersenen van fruitvliegen, muizen en apen. Dat eiwit dient dan wel voor een compleet ander doel dan de functie die het in de kwal had. Vanwege ethische overwegingen is er nog niet geëxperimenteerd met dierengenen in mensen, maar wel andersom: zo is er onderzoek gaande naar een menselijk proteïne in het DNA van een kat, met als doel om een hypoallergene kat te creëren. Daarnaast worden ook vorderingen gemaakt in het laten groeien van menselijke organen in dieren, zodat die later getransplanteerd kunnen worden als donor-orgaan. Sommige filosofen (transhumanisten) denken dat het een goede stap zou zijn om menselijk DNA aan te passen met het DNA van dieren. Julian Savulescu ziet alleen maar voordelen als we daar de mens nog beter mee kunnen maken, en vraagt zich af waarom we moreel bezwaar hebben tegen het veranderen van onze genetische structuur.