In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: (d)evolutie, aan de hand van Idiocracy.

idiocracy (Mike Judge, 2006)

Joe Bauers komt in de toekomst terecht waarin het Darwin-principe niet helemaal is uitgekomen. De mensheid is namelijk niet slimmer, maar juist dommer geworden. Dat komt volgens de makers van Idiocracy doordat mensen met een laag IQ meer kinderen krijgen dan mensen met een hoog IQ. Zij stellen immers hun kinderwens alsmaar uit en geven hun carrière voorrang. Uiteindelijk gaat de wereld ten onder aan domme mensen die in het bezit zijn van geavanceerde techniek.

Is het waarschijnlijk dat de mensheid steeds dommer in plaats van slimmer wordt, zoals de theorie in deze film stelt?

 

Bekijk hier een fragment van de film:

uitleg

Als we naar de geschiedenis kijken zijn we alleen maar slimmer geworden. De invloed van technologie is groter dan het omgekeerde Darwinisme dat in de film wordt verbeeld, zo stelt filosoof James Flynn. We blijven ons dus doorontwikkelen door middel van technologische vooruitgang. We worden echter wel steeds afhankelijker van onze technologie, zo verandert onze manier van denken bijvoorbeeld door Google: we weten eerder hoe en waar we een feit moeten opzoeken, dan dat we dit feit onthouden. Er zijn dan ook verschillende filosofen, waaronder Susan Blackmore, die geloven dat we uiteindelijk alleen maar bestaan om de technologie draaiende te houden, dus minder autonoom en in die zin dommer zullen worden. De kans is echter ook aanwezig dat we kunstmatig onze intelligentie zullen kunnen verhogen maar onderzoek naar DNA en intelligentie heeft nog flinke stappen te maken voor het zo ver is.