Peter Sloot is hoogleraar computational science aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de werking van complexe systemen. Dat is belangrijk, omdat zulke netwerken overal om ons heen zijn en ons leven, vaak zonder dat we het weten, structuur geven. Als we beter begrijpen hoe deze netwerken functioneren, wordt het ook makkelijker het gedrag van deze systemen te beïnvloeden en te voorspellen.
Amsterdam: Complexe systemen
Wat hebben een zwerm spreeuwen en wiethandel met elkaar gemeen? Beide zijn het ‘complexe systemen’ oftewel netwerken waarin verschillende onderdelen samenwerken en elkaar beïnvloeden, zonder dat er een centrale coördinatie is.
entropie en orde
Volgens Sloot moeten complexe systemen constant balanceren tussen dynamiek en stabiliteit. Hij noemt deze tegenpolen entropie en orde. Entropie betekent in deze context vervallen in chaos, een gebrek aan structuur. Toch is perfecte orde ook niet wenselijk, zeg Sloot. Dat betekent namelijk stilstand en dan kan het systeem helemaal niets doen. Het systeem moet flexibel zijn; het moet zichzelf kunnen aanpassen en vernieuwen maar tegelijk stabiel genoeg blijven om niet uit elkaar te vallen. Als in een winkelcentrum een groepje mensen staat te kletsen in het looppad, dan zou dat hinderlijk zijn maar uiteindelijk zou de stroom voetgangers zich gewoon aanpassen en er omheen lopen.
vogelzwermen
netwerk
Natuurlijke complexe systemen als vogelzwermen lijken op het eerste gezicht niet direct te vertalen naar door mensen gecreëerde complexe systemen zoals het verkeer, criminele netwerken of de geautomatiseerde beurshandel. Maar ook bij deze systemen kunnen we met behulp van computersimulaties kantelpunten blootleggen en leren hoe we het systeem kunnen nudgen. En met deze aanpak heeft hij al de nodige successen behaald. Sloot wist namelijk te verklaren waarom de bestaande aanpak van wiethandel niet werkte. De politie probeerde namelijk de ‘mannen aan de top’ uit te schakelen en zo het hele circuit plat te leggen. Maar die methode paste niet bij hoe de wiethandel daadwerkelijk gestructureerd is, ontdekte Sloot. De wiethandel vond niet plaats in een piramidestructuur, maar in een flexibel netwerk. Wanneer één drugsbaas werd opgepakt, nam simpelweg een andere handelaar zijn transacties over en zo reguleerde het systeem zichzelf. Het was nodig om complete aanvoerlijnen los te koppelen van het netwerk zodat het hele systeem niet meer kon functioneren. In de digitale wereld worden alsmaar slimmere computers steeds vaker in netwerken met elkaar verbonden, waardoor ze gezamenlijk een complex systeem vormen. Sloots onderzoek is belangrijk om te begrijpen hoe deze systemen werken en hoe ze te beheersen zijn.