Tim ontmoet Bastiaan, een overtuigd flat-earther, die verstoten werd door zijn vrienden maar die inmiddels een nieuw sociaal leven heeft opgebouwd met andere complotdenkers. Verder gaat hij op pad met Tavarell, een zwarte homoseksuele man die als rolmodel fungeert voor andere gekleurde gay jongeren die elders geen acceptatie vonden. Ze organiseren extravagante dans en poseerwedstrijden waarbij ze volledig zichzelf kunnen zijn. Ook spreekt hij met Monique, een moderne heks die sinds ze de wicca leerde kennen en zich aansloot bij een Nederlandse heksenkring zich eindelijk op haar plek voelt. Wat zeggen de verhalen van deze en andere outsiders over de manier waarop de meesten van ons leven?
Tim ontmoet drie mensen die zich begeven in bijzondere sociale kringen.
in deze aflevering
Bastiaan is een flat-earther
waarom?
Bastiaan had een doorsnee leven met een vrouw, dochter en werkte hard. Toen zijn hotel failliet ging belandde hij in een diep dal. Hij ging zich in andere dingen verdiepen en stuitte op bewijs dat de aarde geen bol is, maar plat. Zijn scepsis verdween toen hij na eigen onderzoek dezelfde conclusie trok. Samen met andere flat-earthers heeft Bastiaan het zijn doel gemaakt om de waarheid boven tafel te krijgen en de wereld in te laten zien dat we worden voorgelogen door het politieke systeem. Want de samenzwering gaat veel verder dan enkel de vorm van de aarde.
de voordelen
In zijn huidige sociale omgeving vindt Bastiaan steun en bevestiging van zijn visie op de wereld, ook al moest hij daarvoor eerst door een diep dal. Hij heeft nu ook meer vrienden dan hij vroeger had, toen hij alleen maar bezig was met zijn werk. Bastiaan is nu niet langer volledig gericht op geld, maar houdt zich bezig met zijn eigen bestaan op deze wereld en heeft een helder doel voor ogen.
de nadelen
Toen Bastiaan overtuigd was van een platte aarde raakte hij zijn vrienden, vrouw en dochter kwijt. Daardoor kwam hij tijdelijk in een sociaal isolement terecht. Ondanks dat hij het erg vindt dat hij geen contact meer heeft met zijn dochter is het voor hem belangrijker om te laten zien dat de huidige waarheid niet klopt en wil hij de wereld veranderen. Buiten zijn huidige, gelijkdenkende vriendengroep zijn mensen vaak fel tegen hem: ze beschuldigen hem ervan dat hij ze leugenaars noemt, terwijl hij alleen maar bedoelt dat ze geloven in een leugen. Het contact met zijn ouders is wel goed, zolang hij niet te lang doorgaat over zijn theorieën.
Tavarell kan zichzelf zijn in de Ballroom scene
waarom?
Als donker en homoseksueel persoon wordt Tavarell niet vaak geaccepteerd in de samenleving. Hij vond zijn thuis in de Ballroom scene: een plek waar mensen van allerlei etniciteiten en geaardheden elkaar steunen in het leven. Daar kan hij zijn alterego Makeba tot leven laten komen in dans- en poseerwedstrijden. Hij vond de scene online en voelde zich er onmiddellijk thuis. Inmiddels heeft Tavarell een eigen ‘familie’ in de scene. Zijn doel is om volgende generaties over te brengen dat anders zijn oké is.
de voordelen
Binnen de Ballroom scene is er alle ruimte om je uit te drukken zoals je je voelt. Als man kan je je heel vrouwelijk gedragen, transgenders worden niet nagekeken en er is geen discriminatie. Veel mensen uit deze scene zijn door hun biologische familie verstoten en vinden hier hun nieuwe familie; zo is Tavarell de ‘moeder’ van drie anderen. Ze helpen elkaar op persoonlijk vlak, maar ook in alledaagse activiteiten zoals werk of dating.
de nadelen
Doordat Tavarell alleen zichzelf kan zijn binnen de Ballroom scene is hij gedwongen om zich daarbuiten enigszins aan te passen aan de alledaagse maatschappij. Hoewel zijn nieuwe familie hem helpt om te geloven in zichzelf blijft er veel weerstand bestaan vanuit de wereld daarbuiten. Zijn levensstijl wordt slecht geaccepteerd en daar heeft hij dagelijks mee te maken.
Monique is een heks
waarom?
Monique voelde zich nooit onderdeel van iets, tot ze Wicca ontdekte: een natuurreligie waarin de aanhangers heksen worden genoemd. Na een opleiding van enkele jaren werd ze ingewijd en nu is ze als witte heks vaak samen met haar ‘broeders en zusters’. Door gebruik te maken van mentale kracht, kaarsen en de natuur werken ze samen voor een betere wereld met meer liefde en licht.
de voordelen
Sinds ze een heks is heeft ze het gevoel ergens bij te horen, wat haar gelukkig maakt. Subtiele hints, zoals een heksenbezem in de tuin, functioneren als een soort code waardoor ze weet wanneer er andere heksen in de buurt zijn. Al van kinds af aan droomt ze ervan om dicht bij de natuur te staan en het beoefenen van Wicca helpt haar erbij die droom deels werkelijkheid te maken.
de nadelen
Het woord ‘heks’ heeft een negatieve bijklank, vooral in de Christelijke gemeenschap. Mensen denken snel aan zwarte magie en oude, lelijke vrouwen op vliegende bezems, en dat beeld komt absoluut niet overeen met de heksen uit Wicca. Om die reden houden ze liever stil dat ze heksen zijn en worden veel rituelen geheim gehouden. Ook zijn heksengroepen niet vindbaar op internet. Voor Monique is het dus fijn dat ze ergens bij kan horen, maar ze kan het niet van de daken schreeuwen.