Tim ontmoet Danny die zichzelf zo veel mogelijk onderhoudt met spullen en voedsel dat door anderen wordt weggegooid. Hij gaat langs bij Anne, een kunstenares die leeft van financiële giften, zonder dat ze daar iets voor terug hoeft te doen. En hij gaat op pad met Louis, een straatmuzikant die leeft van wat mensen hem op straat geven. Wat zeggen de verhalen van deze en andere outsiders over de manier waarop de meesten van ons leven?
Tim gaat op bezoek bij mensen die geen 'normale' baan willen en zichzelf op andere manieren onderhouden.
in deze aflevering
Danny leeft van wat anderen weggooien
waarom?
Danny besloot op zijn 22e een ‘zelfstandig in beheer-nemer’ te worden: van niemand afhankelijk zijn en je eigen leven inrichten. Danny eet weggegooid voedsel van supermarkten dat volgens hem nog in prima staat is. Hij woont in een klein hutje in het bos met (enkel) gevonden meubels en kleding. In zijn levensstijl als dumpster diver keert hij zich tegen grote firma’s die voedsel verspillen uit financieel belang. Zijn ideale wereld draait niet om geld, maar om ruilhandel. Een uitkering weigert hij, want daarmee krijgt hij het gevoel dat de regering hem omkoopt om op een bepaalde manier te leven.
de voordelen
Door Danny’s eenvoudige levensstijl heeft hij geen vaste lasten en is 50 euro per week voldoende om rond te komen. Spullen die hij zelf niet nodig heeft schenkt hij aan mensen die het goed kunnen gebruiken en daar maakt hij regelmatig iemand blij mee. Door weggegooid eten uit containers te halen draagt hij bij aan een wereld met minder voedselverspilling. Zijn manier van leven heeft weinig vastigheid, maar des te gelukkiger is Danny als hij dan een meevaller heeft. Want met minder spullen heb je minder zorgen.
de nadelen
Als je je leven volledig zelfstandig in beheer neemt zonder het gebruik van geld kan het hard werken zijn, in weer en wind. Hout voor de kachel moet Danny bijvoorbeeld zelf zagen. Wat er ‘s avonds op zijn bord ligt kan hij ook zelf niet kiezen, want daarvoor is hij afhankelijk van zijn ‘buit’. Het grootste risico van zijn levensstijl is het dumpster diven, want in de meeste gevallen moet hij hiervoor een privéterrein betreden en dat is illegaal.
Anne leeft van financiƫle giften
waarom?
Na 30 jaar in loondienst als directiesecretaresse had Anne genoeg van het volgens haar nutteloze werk. Ze gooide het roer radicaal om en besloot haar leven in te vullen zoals ze zelf wilt: kunst maken. In één van haar projecten kunnen gulle mensen een maandelijks bedrag naar haar overmaken, zonder daar iets voor terug te krijgen. Op deze manier ontvangt ze maandelijks 350 euro waar ze net voldoende aan heeft voor eten en onderdak. En als ze even geen onderdak heeft woont ze in haar kunstkar, die achter haar ligfiets hangt.
de voordelen
Anne kan haar droom waarmaken en doen wat ze het liefst doet, want daar is het leven ten slotte voor bedoeld. Ze krijgt waardering voor haar kunst en manier van leven door de mensen die haar een tientje per maand gunnen. En als het financieel even minder goed gaat houdt haar positieve instelling haar overeind: ze heeft geen zekerheden nodig om fijn te kunnen leven. Met haar kunstkar staat ze regelmatig in steden en probeert ze mensen na te laten denken over hoe je je leven zelf kan inrichten.
de nadelen
Op dit moment zijn haar uitgaven net wat groter dan haar inkomsten, en moet ze haar krimpende spaarpotje telkens aanspreken. Hoe ze daarna verder gaat weet ze nog niet, maar ze kan altijd tijdelijk in haar kunstkar slapen tot ze een nieuwe (goedkopere) huurwoning vindt. Als ze met de kar op straat staat krijgt ze wel eens nare reacties naar haar hoofd geslingerd, maar ze heeft geleerd dat links te laten liggen. Want ook al denkt ze soms zelf ook dat ze een lui varken is, ze is op deze manier wel gelukkig.
Louis is fulltime straatmuzikant
waarom?
De Deense Louis besloot na een paar eenvoudige baantjes al snel dat hij niet onder een baas wilde werken en dus zette hij zijn leven in het teken van muziek. Zijn motto is namelijk dat we niets tegen onze zin zouden moeten doen voor ons geld. Louis vindt dat je aan muziek geen prijskaartje kan hangen, want het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Door als straatmuzikant te werken geef je je creativiteit en krijg je er voor terug wat de voorbijgangers er voor over hebben.
de voordelen
Als fulltime straatmuzikant is Louis volledig zelfstandig en kan hij zijn eigen tijd indelen. Hij hoeft zich geen zorgen te maken om de waarde van zijn muziek, want hij geeft zijn energie en krijgt terug wat anderen daar voor over hebben: als je niet speelt voor geld krijgt jouw inzet ook geen prijskaartje, en dat is een ontspannen manier van leven. Dagen op straat staan en je emoties en gevoelens delen levert ook mooie, onverwachte connecties op met vreemden.
de nadelen
Als zanger en gitaarspeler is Louis afhankelijk van zijn stem en het weer. Zijn cd’s mag hij niet voor een vast bedrag verkopen want dan moet hij ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en omzetbelasting betalen, dus geeft hij ze weg in ruil voor donaties. Louis’ inkomen fluctueert dus behoorlijk, al kan hij prima rondkomen van gemiddeld 1000 euro per maand. Een blijvend praktisch probleem is dat steeds meer mensen zonder cash de straat op gaan, en een pinapparaat heeft hij niet.